Windows Phone 7

Ако искате смислен преглед, ето го.

От доста време се оглеждах за Windows Phone 7 телефон. Общо взето откакто за първи път видях видео от операционната система. И о, радост, Vivacom вече продават Samsung Omnia 7. А идва Коледа. Колко удобно Smile Според клюката, Omnia 7 трябвало да се продава само на настоящи клиенти и на никой друг. Хората в магазина изобщо не повдигнаха въпроса. Всъщност, опитаха се да ми продадат абонамент. Три пъти.

Omnia 7 е странен телефон. Имам чувството, че е правен от два екипа – единият е отговарял за предната част (супер изчистена и минималистична), а другият – за всичко останало (и са се погрижили да има копчета, капачета, място за връзка за врата и подобни). Не знам защо им е трябвало да правят Home копче в iPhone стил. А това което съвсем не мога да разбера е защо копчето за включване/изключване е позиционирано по толква крив начин. От една страна, то е точно срещу копчетата за звука. За да намалите или усилите звука трябва мнооооого да внимавате на не си изключите телефона. От друга страна, ако държите телефона с дясна ръка докато говорите, копчето се пада точно под палеца. Точно там беше копчето за усилването на звука на Milestone. Сега по навик натискам каквото ми падне и вместо да глася звук, всъщност се опитвам да си изключа телефона. Това обаче са дреболии с които се свиква или е въпрос на личен вкус. Важното е, че задната част на телефона е метална и изглежда много по-солидно в сравнение с Galaxy S или iPhone 4 (и само малко по-грозна).

Каквито и недостатъци да има Omnia, забравяте за тях в момента в който екрана светне. 4 инча благост. След Milestone, не е чак толкова лесно да се впечатля от екран на мобилен телефон (iPhone 4 определено не ме трогна). Цветовете на Omnia са много по-ярки, топли и приятни. Освен това, черното е много черно. А това си е важно за Windows Phone 7, който разчита на контраст и основни цветове. Разбира се, екрана се зацапва за секунди. Проблемът е, че се чисти доста по-трудно от екранът на Milestone (който с няколко забърсваният ставаше като току-що изваден от кутията).

Като цяло Omnia е много шик и приятен телефон. Радва ме. Изглежда малко по-евтино от Milestone (нямам идея защо ми навява такива мисли), но е достатъчно шик.

Windows Phone 7

Ако WP7 беше нещо подобно на 6.5.х всички щяхме да се поздравим за добрият избор и да продължим да играем с Android/iPhone телефоните си. Но това не се случи. WP7 няма общо с предшественика си. Всъщност, няма общо с която и да е друга мобилна операционна система. Виждал съм iOS, Android, Symbian и съм използвал/играл с тях, но никоя не е толкова анимирана и някак “жива”. Нито е толкова лична. Всичко в WP7 реагира по някакъв начин – с анимация, с отместване, със звук. Въпреки очакванията ми, вместо огромен панаир от който болят очите, усещането е много приятно. Самата операционна система е изчистена и опростена до крайност. Прави бели линии на черен фон, прави ъгли, плътни основни цветове. Никакво 3D, преливки и подобни. Прилича на нещо, което си скицирал на whiteboard. Неочаквано, но интерфейса ми харесва повече от всичко което съм виждал. Казвам “неочаквано”, защото по принцип съм hardcore привърженик на шаренията. Освен това всичко работи бързо. Много. По-бързо от Android върху Galaxy S. Поне усещането е такова (най-вероятно анимациите са направени да отнемат една идея по-малко време).

Една от основните разлики между WP7 и останалите операционни системи е home екрана. Обикновено там имаме хубав wallpaper, малко икони, някой и друг widget и много празно място (за да виждаме хубавият wallpaper разбира се). В WP7 имаме големи квадрати които показват нещо което по някакъв начин е свързано с теб (с добавена анимация разбира се). Например – Zune показва снимка на последното което съм слушал (U2). Xbox показва моя аватар борещ се с надписа. People показва малки снимки на приятелите ми във Facebook. Pictures използва за фон последната снимка която съм направил. Мисълта ми е, че вместо стандартна икона “Music” например, в WP7 иконата показва нещо свързано с мен. Тази тема може да се види почти навсякъде в операционната система. Факт е, че сега Android (Milestone-то отиде при жена ми) изглежда скучен и безличен на фона на WP7.

Facebook – Интеграцията с WP7 е забележителна. В Android има Facebook приложение и някаква връзка между хората в телефона и тези във Facebook. В WP7 Facebook е част от операционната система. Списъка с контакти в телефона не прави разлика между “контакти в телефон”, “контакти във Facebook” и т.н. Всичко е показано като едно цяло. Има само един минус – въпросната интеграция не ме интересува.

Всъщност, WP7 е не е ограничен само до live.com услугите. Календара показва както служебният ми календар, така и календара в Google. Контактите ми идват от Google Contacts. Настройването на GMail беше лесно и безгрижно (настройването на Exchange 2010 беше свързано с разнасяне на CA Root сертификати и рестартиране на телефона).

За операционната система може да се говори още много, но най-добре погледайте малко демонстрации в YouTube. Дават доста по-добра представа от разбърканият текст по-горе.

WP7 е много различен от Windows Mobile 6.5.x и в друго отношение – изискванията към хардуера, поддръжката на приложения и затвореността на самата операционна система. Производителите на телефони можеха да сложат Windows Mobile 6.5 на каквото си поискат и доста често хардуера просто не беше достатъчно добър. Чуден пример за това е HTC Touch – операционната система работеше много бавно и си беше мъка. С WP7 нещата стоят по друг начин – има точни изисквания за хардуера. Ако не ги изпълниш, не можеш да инсталираш WP7. Tочка. Същото е положението с промените по операционната система. HTC на практика подменяха всичко с техният TouchFlo, Sense или както там се казваше. В WP7 това не може да стане. В момента HTC мрънкат по въпроса, защото, виждаш ли, не можели да променят интерфейса така както техните потребители очаквали (разбирайте отново да сложат техният HTC интерфейс). WP7 е доста ограничен от гледна точка на настройки. В момента даже не мога да си сложа собствен ringtone (о ужас Smile). Старите приложения не работят на новата платформа, което доведе до мрънкане от страна на фирмите пишещи софтуер. Добрата новина е, че iPhone приложения няма да могат лесно да се прехвърлят към WP7. Вместо да пренапишат приложенията си, много фирми просто ги прехвърлиха от iPhone към Android, запазвайки типичните за  iOS елементи на интерфейса (които от своя страна стоят много безсмислено в Android).