Windows Phone 7 няколко месеца по-късно

Какво се случи с Windows Phone 7 за няколкото месеца използване? Отговорът е кратък – нищо. Абсолютно нищо. Няма нови версии, няма нови телефони. От друга страна, има дълъг списък с обещания за светло бъдеще. През март трябва да излезе обновяване, което да оправи повечето проблеми. Евентуално. В края на годината трябва да излезе още една версия, която да добави Twitter, Internet Explorer 9, multi-tasking и т.н. Nokia би трябвало да започнат да правят телефони пак в края на годината. Сигурно някой някъде ще обещае, че ще WP 7 ще може да прави злато от олово като снимаш оловото с камерата на телефона. Ако изобщо може да се говори за година на Windows Phone 7, то това би трябвало да е 2012. Кофти късмет, защото тогава ще сме заети с идването на края на света и телефоните няма да са приоритет (няма как да го използваш, когато GSM клетката е залята с няколко метра вода все пак).
От друга страна, аз съм много доволен, че избрах WP7. И то не защото работя във фирма използваща продукти на Microsoft. Просто операционната система е много, много и още повече различна от всичко на пазара в момента. След няколко месеца употреба, анимациите не дразнят. Точно обратното, Android и iPhone телефоните ми изглеждат някак статични. Home екранът все още изглежда жив и в движение. Екраните на останалите платформи изглеждат някак глупаво с всичките тези икони и widgets, които просто стоят. Всичко все още изглежда много бързо. Преди няколко дни един познат си игра с моя телефон. Първото което каза беше – “И баааа, колко е бърз!”. А той е със Samsung Galaxy S (мда, оказва се, че имам доста познати с Galaxy S). Общо взето всички харесват операционната система.

Важно е да се каже, че WP7 е направен с идеята да се използва от нормални потребители. Като жена ми например. От друга страна, повечето review-та се пишат от geek-ове, които искат контрол, купища настройки и подобни. А тези неща липсват. Съответно коментарите са негативни. Другата причина е, че Microsoft е намесен. А общото мислене е, че Microsoft не е cool. Което си е пълна глупост. Само ще спомена Kinect и Surface.

Друга част от негативните коментари са свързани с липса на знание за самата система. Четох, че WP7 бил абсолютна издънка, защото ти дърпал всичките 25123556 контакта от Facebook. Всъщност, има настройка и можеш да кажеш какво искаш – всички или само тези които са в address book-a на телефона. Така вместо 25123556, ще финишираш с примерно 2. Или 5.
Между другото, интеграцията с Facebook е много добра. Толкова добра, че за няколко месеца съм го използвал повече от колкото за всичките години преди това. Единствено и само през телефона. Причината – Facebook е част от интерфейса. Не трябва да пускам отделно приложение, да цъкам по табове и подобни.

Internet Explorer също отнесе доста критики – нямал HTML5, CSS3, location. Вярно, няма ги. Вярно, дразни ме (може би защото знам какво означават съкращенията). Но поне до момента не е имал грижа да покаже който и да е сайт. Включително и тежки JavaScript приложения като администрацията на QNAP TS-239 Pro II+. T.e. за нормалните потребители браузера си е чудесен.

Zune – почти непознат на фона на iTunes. Много по-удобен от него. mp3-тата може да се слушат на PC, телефонът и Xbox. Има избор между streaming и download. Хващам се, че все повече ровя из Zune и имам доста повече музика (легална при това) в сравнение с преди.
Приложенията все още са много по-красиви от конкуренцията (разбирай Android и iPhone).

Xbox интеграцията е много сладка – игрите на телефона наистина добавят точки към моя gamerscore и наистина излизат в списъка с игрите заедно с тези от Xbox.

Други малки и големи драми:
България не се поддържа. Не че това е изненада.
Marketplace – наистина е неприятен. Бавен, крехък и трошлив. По-лошото е, че ако се счупи, оправянето е да се рестартира телефона. От друга страна, Zune може да се използва за инсталиране. Нещо интересно – ако инсталирате приложение през Zune софтуера, телефона получава приложението без да е вързан към PC-то. Два пъти го пробвах (първият път реших, че нещо съм объркал) и двата пъти приложенията се появяват от нищото като малка магия. Подобно нещо съм виждал Xbox и Android.
Bluetooth поддържа stereo hands-free, но като го вържа към Belkin Bluetooth Music Receiver, звукът е много тих.
Екранът на Omnia 7 си мени яркостта от време на време. Най-вероятно датчика за осветеност се обърква.
Bing Maps – location услугата е толкова неточна, че по-добре да я махнат. Чувам, че това било проблем с картите в Европа.
Bing търсенето не ме разбира или аз не го питам както трябва (свикнал съм с Google). Не е драма, има Google search. От друга страна, Bing Search приложението е красиво та дрънка.
Voice – акцента ми го докарва до ступор. Същото е положението и с Kinect. Изглежда проблема е при мен.
Телефонът показва кирилица, но аз не съм намерил начин да пиша.
В Marketplace има много неща, но почти всичко е платено. Сумите са дребни, но е криво да плащам за нещо, което е free за Android.
Писането на приложения за WP7 изисква такса. Visual Studio, емулатора и останалото е безплатно, но ако искате да пробвате прилжението върху истински телефон, трябва да се плати. Дори и когато не планирате пускането на приложението в Marketplace.
Неограниченият data план е задължителен. Всички модерни телефони се обезмислят без Интернет връзка, но WP7 буквално изчезва. Има и неприятен проблем, че телефона не винаги разбира, че е вързан към Wifi, дори и когато показва, че е. Което може да доведе до изненади като си видите сметката.
Уморих се да пиша. Затова накратко – след месеци употреба, Windows Phone 7 все още ми изглежда като една много добра идея и не планирам да го сменям с друго.