Windows Phone 7 – малките неща

Windows Phone 7 е версия 1.0. Т.е. прави първи стъпки. Т.е. може да се очакват липси и недовършености. Каквито наистина има. Всеки знае, че няма Copy & Paste и multitasking. Всъщност, всеки говори за това като за огромен проблем, който на практика обезмисля живота изобщо и WP7 в частност. На мен не ми липсват. Въпреки, че съм бивш Android (и още по-бивш Symbian) потребител.
Интересното е, че в WP7 има любов към детайлите, която не е типична за продукт версия 1.0. Какво съм видял до сега:
Tiles на home екрана реагират по различен начин в зависимост от това, къде сте натиснали – ако е в ъгъла, той хлътва, а ъгъла по диагонал отива нагоре (в стил “плюеща тротоарна плочка”). Ако го уцелите в средата, целият tile хлътва надолу
Малките съобщения могат да се скрият като ги дръпнете настрани. Между другото, начина на работа е страхотен – можете да изберете да ги игнорирате без да се налага да правите нещо. Същото е в Android. iPhone обаче шляпва pop-up който не може да игнорирате и това е много дразнещо. Представете си малко дете което пищи “Виж ме, виж ме, ама виж ме бе!”.
Ако завъртите екрана, копчетата се завъртат анимирано една идея след като се е завъртял екрана. Забележете, че в WP7 нищо не мига и не се случва просто ей така. Винаги има някаква малка анимация.
OS-a поддържа kinetic scroll (като стигнете до края на списък, той леко отскача). WP7 отива една стъпка напред и целият списък леко се смачква, все едно е от гума.
В мейл клиента, ако прочетете мейл и се върнете към списъка, мейла се връща на мястото в списъка където е бил. Разбира се, с малка анимация.
Ако изпратите мейл, той се смалява и излита нагоре. Ако го изтриете, анимацията е същата, но мейла полита надолу
SMS live tile се променя в зависимост от броя SMS-и които не сте прочели – ако няма, лицето е усмихнато, при един смига а при няколко (аз го забелязах при 5) изглежда учудено.
Xbox Live – аватара се радва когато преглеждате achievment който имате и изглежда тъжен, когато гледате achievment който все още нямате. Ако сравнявате achievments, аватара се ядосва ако вие нямате achievment-a, а приятелят ви го има (неговият аватар се радва).
Xbox Live – звуците в интерфейса са от Xbox. И да, пращането на съобщения от телефона е доста по-удобно в сравнение с използването на joystick.
Това със сигурност не е пълният списък, но за сега толкова 🙂