WD TV

Малко нетрадиционно, но мисля да започна с “Изчакайте!”. Western Digital започват да произвеждат подобрената версия на WDTV – WD TV Live. Както обикновено, не  ясно кога ще дойде в България, но ако нещата не са спешни, изчакайте.

Какво е WD TV?

Това е плеър-джудже от Western Digital. Микроскопичният размер е първото, което ми направи впечатление. Лъскавата черна пластмаса и грижовната опаковка бяха второто. След това идва списъка с поддържани видео формати:

Video -MPEG1/2/4, WMV9, AVI (MPEG4, Xvid, AVC), H.264, MKV, MOV (MPEG4, H.264), MTS, TP, TS
Subtitle -SRT (UTF-8), SMI, SUB, ASS, SSA

В опаковката има и гумени крачета, които се слагат в зависимост от това, дали ще го държите вертикално или хоризонтално. Има и видео кабел (HDMI кабел няма). Още една приятна изненада – има оптичен изход за звука. Soundbar-a нямаше грижи с оптиката и щастливо светна Ambisound индикатора.

Разбира от снимки и музика, но това не е кой знае каква новост.

Благата вест е, че показва 1080p съдържание без грижи и накъсване (източник на 1080p видео е сайта на DivX и трейлъри от apple.com). А видеото може да се опише само по един начин – “И баааааа, глей, глей ко стаааа” 🙂 Особено подходящ за демонстрации е трейлъра на 2012.

Интерфейса е простичък, но приятен и бърз. Самото устройство тръгва и спира много бързо. WDTV се продава без диск (предполага се, че ще включите свой). В сайта на WD говорят, че WDTV работели най-добре с техните дискове, но моят червен Seagate FreeAgent Go проработи без грижи (и изглеждаше добре).

WDTV няма вентилатор, така че няма да се налага да усилвате звука за да заглушите охлаждането.

В комплекта идва и най-малкото дистанционно което съм виждал. Даже и батерии са добавили.

Нови версии на софтуера излизат доста често. Даже (това май е нова мода) имате достъп до beta версиите.

А ако стандартният софтуер не ви радва, има custom. Интересното в custom firmware е добавянето на поддръжка за USB мрежова карта. Не съм опитвал, но някак ме влече.

Като цяло, аз съм много доволен от покупката. В Интернет можете да прочетете доста негативни мнения, описания на доста проблеми и т.н. В края на краищата всеки си решава. Както беше казал някой по форумите “Няма да намерите положителни коментари, защото потребителите щастливо си го използват и не се занимават с глупости”.

От Plesio за 189 лева. Повече информация (за начало) – WDTV Forum, a на Български – Setcom.bg.