PSP

Вече повече от месец съм щастлив притежател на PSP. Конзолата е страхотна, наистина страхотна. Което е по-хубавото, с всеки нов firmware става още по-добра. По принцип Sony обясняват, че това е нещо, с което се играе. На практика обаче това е нещо, с което могат да се правят много неща:

Музика – сложете един 4 GB MemoryStick и получавате чуден малък mp3 плеър. Вграденият плеър не е най-добрият на света, но е удобен и простичък. Разбира от mp3, aac и wma.

Видео – екрана е един от най-добрите в момента и е огромен. Мисля, че от досъпните мобилни устройства няма друго с толкова голям екран. Конзолата безгрижно показва филми конвертирани от DivX. След firmware 2.80 може да се гледат и филми за iPod без никакви допълнителни упражнения. Има си и изход за нормални слушалки, в случай, че някой се развика заради силният звук от колонките на самата конзола (които са стерео).

Интернет – WiFi с поддръжка на WPA с DES. Върза се без проблеми към access point-а в къщи (Linksys WRT54GL) . Browser-a не е на Sony, а e NetFront и се справя задоволително с повечето сайтове. Има си и табове. Може да показва Flash що-годе добре. Разбира от cookies, JavaScript и форми.

Podcasts – Аудио и видео podcasts. Макар че в менюто е обявен за RSS Reader, приложението незнайно защо отказва да чете нормални feeds. В същото време няма проблем с podcast-овете. Лично мен това доста ме удиви в началото.

Flash drive – вярно, с конзолата не идва карта. Но може да се използва да чете MemoryStick карти, ако нямате reader наоколо (USB кабел обаче все пак ще ви трябва). На моя MemoryStick има доста документи, zip-ове и какво ли още не без това особенно да притеснява PSP-то.

Снимки – снимки всякакви сложени на MemoryStick. Можете да си направите и slideshow. Конзолата разпознава MemoryStick използван за снимки с апаратите на Sony и автоматично започва показва каквото намери там.

Игри – Все пак може да се играят игри 🙂 Впечатлен съм. Наистина. До момента съм играл GTA и NFS MostWanted и всичко изглежда много добре. Без накъсване. С разни екстри като отражения, огледални повърхности и други подобни екстри.

А сега лошите новини:

Скъпа е. Неприятно скъпа. А аксесоарите също са неприятно скъпи. И MemoryStick-овете и те са скъпи. А за игрите и филмите изобщо не ми се говори. Избор също няма. Основните неща като кутия, слушалки, допълнителна батерия и зареждачка могат да се намерят в Plesio. В Multirama имат доста игри, като цените на игрите са еднакви навсякъде. Повечето се внасят от Pulsar, като в Multirama има по-голям избор от този в магазина на Pulsar в Лагера. Избор на филми няма. Има един UMD филм – The Punisher, който струва 30 лева. Тази цена е едно малко безобразие, а филма може би ще се хареса на някой teenager, макар че не е сигурно. MemoryStick-ове има навсякъде, но тези на SanDisk са най-евтините (1 GB MemoryStick на Sony e 200 лева в Plesio, а на SanDisk може да се намери за 100 лв). USB кабели също има навсякъде.

Мисля, че това описва PSP с няколко думи. В бъдеще мисля да споделя още по въпроса.