PSP – година по-късно

Всичко по-долу е лично мое мнение. Може да има грешки. Не работя в магазин за електроника. Функционалността е за firmware 3.71.

Здравейте, аз съм Laz и имам PSP. Вчера надълго си говорих с един от продавачите в Multirama за PSP и той имаше доста бедна идея за това, какво е PSP. Ще си позволя да разкажа малко повече по въпроса. Първият ми пост за PSP съдържа основната клюка по въпроса (и бааа, вече цитирам себе си). Ще се повторя, но днес е неделя и имам много свободно време (алтернативата е да чистим).

Хардуер

В PSP има два процесора – единият e за multimedia, a другият е специализиран за игри (източник и още един). Останалото са детайли. Споменавам процесорите, защото на практика няма друга подобна конзола на пазара. Оригиналната идея на PSP e била конзола за забавления с простички и кратки игри. Хардуера обаче е достатъчно мощен и модерните игри са дълги, комплексни и изглеждат много добре (вижте Burnout Dominator и Metal Gear Solid: Portable Ops). И това са стари игри. Очакваните Syphon Filter и God of War изглеждат още по-добре.

В PSP Lite има TV-Out и игрите могат да се играят на нормален телевизор (но не са на пълен екран както филмите). Ето едно малко видео по въпроса.

Игри

Игри има много, но гледайте да са от тази година. Старите изглеждат доста по-зле. Всеки си има вкус, така че не мога да кажа – това е страхотна игра, онова не е. В магазина на Пулсар на “Цар Борис” ще ви покажат която искате (поне едно време го правеха). Мога само да кажа, че игрите стават все по-сложни и все по-дълги. Пример – В Metal Gear Solid: Portable Ops имате много добре изглеждащо third person стреляне (има и first person ако искате да се прицелвате точно :). Има екипи с различен фокус (шпиони, медици и т.н.). Хората в екипите имат нива на способностите си (които са толкова много, че все още ми трябва книжката за да се сетя коя икона за какво е). Нивата са специфични и се променят с времето. Има оборудване, оръжия и не знам какво още. Самите екипи могат сериозно да променят начина на игра (примерно шпионите ще ви осигурят по-точна карта). Играта поддържа online режим ако искате да се стреляте с хора по света. Поддържа GPS приставката за PSP. Мисълта ми е, че това не е простичка игра в стил Super Mario и със сигурност мениджмънта на екипите е доста по-интересен от това да прескачате мухоморки.

MP3

Има стандартен MP3 player с визуализации (които не се виждат през по-голямата част от времето защото екрана гасне). Сложете по-голям Memory Stick и можете да размажете онези ентусиасти с iPod в джоба. PSP поддържа podcasts ги stream-ва, вместо да се налага да ги точите. MP3-тата могат да се stream-ват и от PC-то в къщи, стига да имате TVersity или Orb. С TwonkyVideo и Linksys NSLU2 не ви трябва и PC 🙂 С малко усилие, можете да публикувате някоя от тези услуги през рутера си. Какво се получава ли? Ами можете да си слушате MP3-тата от вкъщи където и да е по света, стига да има WiFi около вас.

Ако имате съответният кабел (жак за слушалки от едната страна, стерео чинчове от другата), може да включите PSP-то в нещо по-сериозно на тема звук – усилвател, hifi и подобни.

PSP може да бъде и вашето малко, но лично радио. Само трябва да включите нещо като TuneCast на Belkin.

Видео

Widescreen 480×272 пиксела на екрана. Екран, за какъвто всички останали мобилни устройства могат само да мечтаят. MPEG4 компресия. Няколко freeware програмки за конвертиране до PSP формат (примерно XVID4PSP). Леки сенки при бързите сцени. Всички контроли за които се сещам (напред, назад, бързо, такива неща). Можете да гледате видео за iPod, но качеството е малко бозаво (основно защото е 320×240 пиксела). Никакви грижи да изгледате филм или два 🙂

Снимки

Освен че може да показва няколко формата, има си zoom и въртене на снимките (което е удобно за вертикални снимки). Ако имате Sony фотоапарат и пъхнете Memory Stick-a в PSP, то автоматично започва да ги показва. Много е удобно, ако трябва да показвате снимки на някой. Аз така си разнасям снимките от сватбата.

Интернет

Само през WiFi и уви, само 802.11b. Просто е прекалено малко и няма място да се включи мрежов кабел. В къщи съм с Linksys WRT54GL и нямам грижи (WPA-AES). Опитал съм и доста други мрежи по летища и хотели и до сега не съм имал каквито и да било проблеми.

Browser-a е приемлив – Access на NetFront. Sony така и не се разбраха с Opera. Иначе сайтовете се виждат що-годе добре, стига да не са много сложни, с много Flash и снимки. Има си три табчета които могат да се използват. Има поддръжка на форми, JavaScript, CSS, SSL и cookies но в умерена степен. Ако очаквате Opera Mini 2, ще останете разочаровани. Аз не мога да си обясня, защо.

IM – няма вграден (но има слухове за Skype). За момента eBuddy изглежда като единствено решение. 

Podcasts могат да се слушат streaming. В менюто са обявени като RSS, но няма истински RSS reader.

Видео също може да се дърпа, но PSP не поддържа streaming за видео.

Новите версии на firmware могат да се дърпат директно на самата конзола през Интернет.

Flash drive

E, може да се използва и като големичък flash drive. DivX-a в къщи го вижда като диск, компютъра – също. Самото PSP не се притеснява от непознати файлове на Memory Stick-a.

PS3

PSP може да показва това, което се случва на PS3 екрана. Може да stream-ва MP3-та, могат да се гледат снимки и т.н. На теория, може и да се играят игри (всъщност те си вървят на PS3, a PSP е само екран) но не съм го виждал на живо.

Аксесоари

Logitech PlayGear Pocket e задължителен. Моя е доста надраскан в момента, а PSP-то си е като ново. Това чудо е наистина здраво. Вчера един познат не ми повярва, че е здраво и доста дълго блъска с ръка отгоре. Никаква грижа. Пластмасата е около 5 мм дебела, отдолу има още толкова гума. Общо към сантиметър защита 🙂

Слушалки – Каквито и да са. Sony продават специални PSP слушалки с дистанционно, но аз не съм много сигурен, че ще работи с PSP Lite.

В Multirama и Plesio има какво ли още не – калъфи, парцалчета за чистене на екрана, разклонители за слушалки и т.н. Има и поставка за PSP с дистанционно.

Липси

Няма PDF reader. За съжаление. Иначе от PSP можеше да стане удобен ebook reader.

Няма Skype. Вече се продава камера с микрофон и може да се получи много удобен клиент за Skype. Oчаква се стартирането на услуга подобна на Skype, но само между PSP-та. Дано се вразумят.

GPS има, но само в Япония. Очакваме пускането на услугата в Европа.

Телевизия – със Sony LocationFree можете да гледате телевизия (streaming), но не съм виждал това чудо да се продава в България. Говори се за TV-Tuner приставка към PS3, която да се използва за същото, но кога ще се появи не е ясно.

Posted in PSP