Prestigo и One

Уви, трябваше да се разделя с моето дистанционно Logitech One. А си го обичам. Даже повече от предното (Harmony 525). Причината не е в него, то си е едно малко чудо на хардуера. Проблема е, че One изпраща прекалено много On сигнали като се пуска activity. В резултат, телевизора минава от On в Off няколко пъти преди да остане включен (диода бясно мига от червено в бяло и обратно). Което не ми изглежда здравословно. Всичките ми опити да накарам One да изпраща само един On сигнал се увенчаха с неуспех. Интересно, че настройките по подразбиране бяха най-добри.  След няколко часа играчка се отказах (резултатите бяха плачевни). Всъщност, щеше да е по-бързо, ако не беше постоянното трошене на софтуера за настройване (XML, null, нам си какво). Мисля, че около четвърт от времето прекарах в опити да оправя самият софтуер (включително и инсталиране на нова версия на един от jar файловете – старият беше 400 KB, новият – 1.6 МB). В края на деня бях на ръба на истерията и ми се искаше да хлопна дистанционното с чук. Като начало на саморазправата.

След известно мислене ми щукна, че може да купя дистанционно на Philips. Те от дълги години са в този бизнес а и в края на краищата би трябвало да се разбира по-добре с телевизора. Зачитаме сайта. Най-най-най-ама най-последният модел е SRT9320. Изглежда много шик, много про, много от всичко. И доста сигурно няма да има грижи с телевизора. Речено-сторено, в неделя в ранни зори се затърчах за дистанционно 🙂 Първите ми впечатления:

Външен вид

Внимателно разопаковайте вашето дистанционно. Сега му се порадвайте за няколко минути. Това е последният път когато го виждате толкова чисто. Външният вид е въпрос на вкус. One e ергономично и тясно в кръста. От друга страна, Prestigo е по-широко но пък следва дизайна на телевизора (заоблени ъгли, светъл кант). И двете са черни, лъскави и с гумирана долна страна. Prestigo има по-малко копчета и изглежда някак по-миролюбиво. И двете изглеждат по-добре от обикновенните дистанционни 🙂

Екран

One има доста по-малък екран от Prestigo. И двата са touch, като екрана на One е по-точен и чувствителен (имате и възможност за настройка). Prestigo е доста неудобен когато имате големи пръсти и трябва да натиснете нещо в краищата на екрана. Доста е неприятно когато се опитвате да изберете табчето с канали, а дистанционното реши, че сте натиснали копчето 1 (и съответно сменя канала на 1). Като цветове, мисля, че са еднакви. Лепенката на екрана на Prestigo е по-близо до истината от тази на One (според която гледате екран с поне 16 милиона цвята). Лошо впечатление ми направи тънкото покритие на Prestigo. Ако го натиснете повечко, имам чувството, че натискам евтина пластмаса, която ей сега ще се счупи. One няма такъв проблем. И двете могат да кажат “бип” като цъкате по екрана. По отношение на яркост, One води с едни гърди. One има датчик за движение и екрана светва в момента в който го вземете. В Prestigo това липсва и все още не съм свикнал да натискам Home за да светне екрана.

Интерфейс

Prestigo го може това. Интерфейса напомня донякъде интерфейса на iPhone – подобни копчета за back, ok/cancel, delete, екраните се slide-ват по същият начин, диалозите са анимирани. Радост за окото. Самият интерфейс е тъмен, стилен и е подобен на интерфейса на телевизора. С изключение на любимите канали, които са грозни бели правоъгълници с логото на телевизията в тях. One е доста по-бледо, няма анимации, няма нищо. Но пък можете да си смените скина на интерфейса (имате избор от три или четири).

Хардуерни копчета

One има повече (като начало има от 0 до 9). От  Philips разчитат повече на екрана. Аз не си спомням да съм набирал програма от клавиатурата и не ми липсват. Останалите ги има и при двете дистанционни. И двете дистанционни имат осветени клавиши, като One свети в бяло, а Prestigo леко синее (ефекта е много шик).

Програмиране

One се програмира само през PC. Казвате какво имате, как го използвате и получавате настройките заедно с activities. Профилите се дърпат от сайта на Logitech. Настройките за вашето дистанционно се пазят на сървъра на Logitech. Можете да промените всичко което е свързано с дистанционното (надписи, разположение, устройства, икони на каналите и даже скина на интерфейса на дистанционното). След като привършите, софтуера праща всичко към дистанционното през USB. Лошото е, че това приложение не е от най-добре написаните и е ужасно бавно (написано е на Java). Ако случайно имате устройство за което Logitech не знаят, можете да програмирате дистанционното натискайки копчета (интересното е, че софтуера иска да натиснете 2-3 копчета и след това търси за познато подобно устройство. Ако намери, предлага да го използвате).

За съжаление (или пък не), Philips са няколко години назад в това отношение. Prestigo се настройва без PC. Пускате нещото което добавяте в дистанционното и след това натискате Off копчето докато устройството угасне. Приема се, че след това всичко ще работи. Всъщност, най-основните неща наистина работят (но дистанцинното не разбра, че в телевизора ми има DivX плеър). Activites се дефинират на ръка (сега натискаме On-a, след това чакай 2 секунди, после смени на HDMI 1). Иначе всяко копче може да се мести, преименува и т.н. С Prestigo идва 150 MB софтуер с който можете да направите две неща – да обновите фърмуера в дистанционното и да смените някоя от иконите на любимите канали. Забележете, че не можета да добавите ваша. България я има, даже има доста канали, но информацията е много стара (има Alexandra TV, която не съществува от години). Донагласянето на позициите на копчетата си е една малка мъка, защото екрана не е от най-точните. Та като натиснете нещо, я го уцелите, я не (стрелките за местене са доста малки). Клавиатурата за преименуване прави zoom като натиснете буква. Така всяка буква изисква две натискания на екрана.

Пазенето на поддържаните устройства в самото дистанционно означава, че то няма да е много в крак с новостите. Например, One идеално се разбира с моя XBOX 360, докато Prestigo реши, че става само за DVD плеър. One знаеше за WDTV, Prestigo – не (настроих го на ръка цъкайки копче по копче). One работи и с климатика (горе-долу), Prestigo няма идея. Още една не съвсем приятна изненада – Prestigo наистина не докарва телевизора до умопомрачение в опитите си да го пусне, но пък погрешно закачи “Home” функцията на копчето за “Back”. Тези хора изглежда не познават собствените си телевизори.

One може да контролира до 8 устройства, Prestigo – 20. Честно казано, това с 20-те устройства си е чист маркетинг. Ако ви се налага да управлявате 20 неща, дистанционното ще ви го дадат като част от обзавеждането на триетажната ви къща.

Зареждане

One идва със специална поставка, която има блага бяла лампичка. Prestigo e със зарядно приличащо на зарядно за мобилен телефон. Порта за зарядното е покрит с гумено капаче, което след първото зареждане си остана изкривено. Оказа се, че трябва много внимателно да се натисне, така че да се закрепи към USB порта. След което отново се отвори.

Като за край

Разочарован съм от Philips. Prestigo изглежда много добре, екрана е шик, като свикнете дори е удобно. Но на тема програмиране и touch екрани са много назад. Години назад (Harmony 525 се програмираше през PC). Още по-лошото е, че SRT9320 е най-добрият им модел, а One е средна работа. Ако обаче сте заобиколени от Philips електроника, дистанционното ще се върже чудесно с дизайна на останалите уреди.

За мен One си остава по-доброто дистанционно въпреки по-малкият екран и не съвсем смисленият софтуер за програмиране (ама го имат). Драмата ми с телевизора най-вероятно се дължи на нещо някъде което може да се промени, но не съм го намерил.

В Техномаркет лошо ме изненадоха с липсата на гаранция за Prestigo. Ако се счупи до няколко дни, да съм им го върнел с касовата бележка. За нещо което струва 20 лева ми дават гаранция, а за това дистанционно – не. 20-те стотинки които ми поискаха за торбичката изобщо няма да ги коментирам.

[редакция 18:05]

Датчика за движение в One се оказа по-важен от колкото си мислех. Току-що жена ми звънна да ми каже, че новото дистанционно не работи, защото не светнало като го взела.

[/редакция]

[редакция 21.07.2010 – снимки]

Изглед от горе

IMG_2987

И от страни

IMG_2990

И разбира се, от зад

IMG_2989

[/редакция]