Linksys NSLU2

NSLU2 (или Slug както нежно го наричат притежателите му) е една малка сладка джвъчка от Linksys. Идеята на устройството е много проста – имате USB диск и искате да се вижда в мрежата. Няма проблем, връзвате го към NSLU2 и готово. Диска или flash drive-то се виждат по HTTP или windows share. В самото утстройство има и print server, ако дотрябва. Настройва се през web (естествено пита за user/password). Какво друго… може само да си форматира диска, може да пуска scandisk в определени дни, може и да копира данните от единият диск на другият (ако имате вързани два). Доста удобен начин за backup като се замисли човек. Това е накратко.

Наистина съм впечатлен от този мъник. На практика се инсталира за 5 мин. и след това просто кротко си стои в мрежата и снася файлове на който иска. Току-що копирах на него 70 GB виртуални машини и видео от Channel9 без проблеми.

Това бяха добрите новини. Сега още по-добрите: Има Linux дистрибуции за NSLU2. От това което видях (без да съм пробвал), след инсталиране на някоя от дистрибуциите slug може да се използва почти за всичко – web server, database server, mail server и т.н. Списъка е наистина дълъг.

Драми: Единствената за сега е, че не можа да се разбере с NTFS форматиран диск. Файловете се виждат, но не мога да ги копирам. Ако обаче диска се форматира през NSLU2, проблема изчезва.

От къде: Комел Софт