Nokia 5800 XpressMusic

Беше на витрината. Олигавих се като булдог. Това беше в понеделник. Във вторник беше моя. Новата Нокиа 5800. В синичко (така и не намерих ер малък на клавиатурата на малкият AspireOne).

Ако искате истински преглед и видео, в е61bg ги има. Ако искате преглед с размера на “Война и Мир”, mobile-review е на среща. Нокиа на дълго и на широко описват техническите характеристики.

А сега малко от мен:

Историята започва с HTC Touch който купих преди около година. Изглеждаше толкова добре, имаше Windows, абе гъзария от всякъде. Късаше ми нервите всеки ден от тогава. Защо ли? Защото беше ужасно бавен. Може моят да не е бил наред, не знам. Но чакането няколко секунди за да тръгне Outlook не е шик. Не знам как стоят нещата в последните модели, може да са ги забързали (поне Diamond със сигурност не е от бързите модели ако има такива). Мисълта ми е, че не мога да избягам от сравненията. Както не мога да избягам от сравненията с iPhone.

Обратно към Нокиа. С две думи – има всичко. Ама наистина всичко (без клавиатура де :). 5800 е първият модел на Нокиа в който се използва touch screen. И много си личи, че дизайнерите и инженерите са мислили и гледали докато са правили телефона. Освен че изглежда много добре, опита на Нокиа си личи от пръв поглед (например има малък ръб около екрана, който пази от драскане. Е, събира боклук, но пълно щастие няма). Първото което виждате е липсата на клавиатура. Второто е огромният екран – 640 х 360 пиксела. И да, iPhone е само 480 х 320 пиксела. Екранът е истински widescreen 16:9, отново за разлика от iPhone, чийто екран е с малко странно отношение на страните. А като светне онзи ми ти екран с всичките си 16 милиона цвята…

Сега идва интересната част – как се отключва телефона като нямаме клавиатура на която да натиснем *. Аз, щото съм си прост, махах с пръст, натисках power копчето и се цъклих. Оказа се, че има отделно копче от страни. След това се оказа, че въпросното копче е точно на мястото където е палеца ми когато хвана телефона. Удобно.

След HTC-то, реших да поцъкам за да не си купя още един муден телефон. Не се бави. Реагира със скоростта на нормален телефон. Никакво забавяне. Дори завъртането на екрана е бързо – отнема около секунда.

Операционната система е планирана за работа с пръсти. Днес, след няколко дни използване, не се сещам за част от интерфейса която да не съм могъл да уцеля с пръст от първият път. А най-хубавото е, че телефона леко вибрира когато натиснете нещо по екрана. Един от проблемите на touch устройствата е, че няма обратна връзка дали нещо сте направили. Ако натиснете нормално копче, то хлътва и знаете, че сте го натиснали. А като натискате екрана, нищо не хлътва (освен ако не натиснете много силно разбира се) и обратната връзка се губи. В HTC-то проблема е болезнено видим – приложенията тръгват баааавно-баааавно и аз се чудя дали нещото се бави, или аз не съм уцелил иконата.

Интерфейса е леко бозав на фона на iPhone шаренията. При този екран Нокиа можеха да организират един огромен панаир. От друга страна, има скинове и мисля, че е въпрос на време да навакса.

Има WiFi, има 3.5G (което е UMTS, но по-бърз). Има много гласовити говорители. Има GPS. Има и A-GPS. Има и карти на България. Заради мъглата така и не успях да се докопам до сателит, но днес времето е слънчево, ще видим. Има и пълна QWERTY клавиатура на цял екран. Много удобно когато трябва да пишете нещо на телефона. Вероятно скоро всички touch телефони ще се заимат с такава. Няма смисъл да имате огромен екран, а да набутате клавиатурата някъде долу. Или до преди няколко дни не се бях замислял по въпроса. iPhone клавиатурата е удобна, но тази на Нокиа e в пъти по-добра.

В пакета идва 8 GB microSD карта, но телефона поддържа и 16 GB ако намерите.

Дреболии – има датчик за светлина за да регулира осветяването на екрана. Гаси екрана като го приближите до ухото (което си е беше проблем при HTC). Снимките на хората излизат на екрана с размер 360 х 360 пиксела и са разпознаваеми. Ако телефона звъни и го завъртите с екрана на долу, млъква. А ако се е пуснала алармата рано сутринта, същото движение я спира за няколко минути. Има настройки за всичко.

Лошите новини:

Версия 10 на софтуера има някои проблеми – например, не можете да добавите рожденна дата към контакт. Има версия 11, където са оправени повечето от видните глупости.

Не мога да наглася home екрана както искам – shortcuts към приложения, задачите от календара и хора. Според Нокиа, трябва да избирам кое от трите да бъде. А на екрана празно място колкото искаш.

Няма VPN клиент, офис прилжения, Acrobat Reader. Знам, че VPN е по-скоро за бизнес потребители (които не са целевата група за този модел), но ми е важно. Все още търся.

Операционната система е прекалено нова и все още повечето приложения не я поддържат.

Имах безумен проблем със сертификактите, но за това друг път.

Цена: 689 лева с ДДС без договори, подписи с кръв и подобни.

И за край, Nokia rulez 🙂 5800 e поредното доказателство.