Motorola Milestone

Първото което виждате в Milestone е дизайна. Или липсата на такъв, зависи от гледната точка. Подозирам, че дизайнерите са били привърженици на идеята “Добрият дизайн е този, от който не може да се махне нещо” (цитирам много по памет). Дизайнът на Milestone е толкова минималистичен, че ще ако трябва да махнете нещо от него, ще ви трябват отверка или клещи. Телефона е ъглват, с прави линии и ъгли. Цвета е един – черно. Където и да погледнете, всичко е черно върху черно и до него пак черно. Единствените други цветове са бялото (за бутоните под екрана и надписа Motorola) и нещо, което май се нарича бронзово за копчето на камерата и решетката на говорителя отзад. Доколкото знам, няма планове да се правят други цветове. Т.е. ако сте почитател на гълъбово сиво, пепел от рози или някой от другите цветове, които мъжете така или иначе не разбират, огледайте се за друг телефон.
Изчистеният дизайн е навсякъде – има точно три физически бутона (без да броим клавиатурата), липсва модела (над екрана пише Motorola и това е), липсва “with Google” (има го в американската версия), липсват надписи в стил “MusicUberExpress” и т.н.
Milestone е някак малък на живо. На снимките изглежда огромен, а размерите не ми говорят много така или иначе. Телефоните с клавиатура които съм виждал бяха неприятно дебели (N97, N900 или HTC-тата). Milestone е изненадващо тънък и малък. Ако искате да добиете практическа идея за размера – голям е колкото кутия Karelia Slims. Само на дължина е малко по-дълъг.
Milestone е направен от наистина качествени материали. Нямате усещане за пластмаса или пестеливост. Мисля, че предната част е метална, но не съм сигурен. Задният капак е метален (вижда се като го махнете). Екранът прилича на стъклен (усеща се много по-шик от екрана на Nokia 5800) и има един огромен плюс – чисти се много лесно. Не казвам, че не задържа мръсотия. Омазва се и още как. Но с три забърсвания всичко изчезва и е като нов.
Както споменах, Milestone e черен. Докато не светне огромният екран. Става дума за 3.7 инча, widescreen (т.е. като модерните телевизори – 16:9), 480х854 пиксела TFT екран, който може да покаже 16 милиона цвята. С три думи – радост за окото. Всъщност, радост и за двете очи. За сравнение – HTC HD2 има по-голям екран като физически размер (4.3 инча), но разделителната способност е 480х800 пиксела и показва 65 000 цвята. Google Nexus One също е с 480х800 пиксела екран. iPhone е направо за смях с неговите 320х480 пиксела. Т.е. късата страна на екрана на Milestone е дълга колкото дългата страна на екрана на iPhone. Т.е. Milestone има екран който има 2.7 пъти повече пиксели от екрана на iPhone. Т.е. както вече сте разбрали, аз не харесвам iPhone чак толкова много.
Разбира се, екранът на Milestone е капацитивен (т.е. реагира на докосване и не можете да го използвате с ръкавици).
Хардуерната клавиатура е без механизъм, а на две простички метални релси. Натискате и излиза. С леко щракване. Не мога да кажа, че е най-удобната клавиатура на света. Поне за мен, тази на екрана е по-лесна за работа. От друга страна, ако използвате хардуерната клавиатура, целият екран се използва за писане на мейли, ssh конзола или нещо такова. Има си и четири хардуерни стрелки с копче “ок” по средата. Има и една огромна недомислица – две празни копчета. Защо не се използват е една голяма мистерия.
Като всеки себеуважаващ се телефон, Milestone има 550 MHz ARM процесор, 256 MB RAM, 256 MB вътрешно дисково пространство и идва с 8 GB карта. Малък детайл – в телефона има видео ускорител и Quake III (пълната версия, прекомпилирана за ARM)върви с 20-40fps. Не е лошо, като за игра коят не е писана специално за мобилни телефони.
Milestone e първият телефон с Android 2.0. В момента има обновяване до 2.0.1, а 2.1 се очаква скоро. Преди малко прочетох,че Vivacom ще са вторият оператор в света, който официално ще продава Milestone с 2.1. Интересно и доста неочаквано. Milestone се води Google Experience телефон, т.е. продава се без промени в операционната система. Ако искате шаренията на HTC, няма да я получите (поне не легално). Android е много бърз, много шарен, много пипнат и удобен. Идва с минимално количество приложения. Ако искате нещо повече, отваряте Android Market и получавате хиляди удобни и не толкова удобни приложения. Android ви дава основата, след това вие решавате какво искате на направите с телефона си (да го напълните с голи мацки или да инсталирате remote desktop client например).
Операционната система е млада и на места много личи. Например – не можете да вкарате рожден ден. Ако обаче използвате Google Contacts, телефона разбира и показва въпросният рожден ден. Но пък не го вкарва в календара. Има два отделни календара – личен и служебен. В Symbian (Nokia 5800) има един за всичко и мисля, че така е по-удобно. Мейл клиента за Exchange е една малка мания (работи с Exchange 2010), но му липсва signature поле. Което е огромна драма, защото не мога да закача “Sent from my Milestone” в края на мейлите 🙂
За Milestone и Android може да се пише и говори още много, но за сега стига. Това което е важно – имам Milestone от около три седмици и съм много-много-много доволен. Всъщност, сега съм по-доволен от покупката си отколкото когато го купих. Защо ли? Ами сега знам повече за телефона и операционната система. И все още не мога да намеря голям кусур за който да се заям. Което си е проблем 🙂