Logitech Harmony One

Пълното име е Logitech Harmony® One Advanced Universal Remote. Мисля, че са на път да спечелят наградата за най-дълго име на продукт. Трябва да им се признае на Logitech, могат да правят дистанционни. Те и други неща правят, но при дистанционните нямат конкуренция. One е последният модел който изкараха. А Дядо Коледа някак успя да набута едно такова през комина в къщи. И трябва да призная, майстор е, защото ние всъщност нямаме комин.

На теория One прави същото каквото и старото ми дистанционно – Harmony 525. На практика разлика има. One изглежда много шик. Много черно, много лъскаво  и с голям екран. Много по-удобно за хващане (отдолу има някакво гумирано покритие). Пред него малкото изтъркано 525 бледнее.

Голямата новина в One е touch екрана. А голямата новина за мен е, че въпросният екран е много чувствителен и наистина работи. Разбира се, интерфейса е съобразен с факта, че ще се използват пръсти. Всичко е едро и лесно за уцелване. Сетили са се и за начин да маркират, че нещо е натиснато – дистанционното кротко бипка (което е допълнителна радост за моята geek-овска душа).

Екранът е достатъчно голям за да събере 6 бутона (525 събира 4). Това изглежда като дреболия, но не е. Сега като цъкна на Xbox 360, на един екран имам всички важни копчета – Guide, On/Off, A, B, X и Y. С 525 трябваше да ровя за да намеря X и Y.

Можете да си дефинирате любими канали в дистанционното и да им качите иконки (в iconharmony.com имат повечето международни канали). Така вместо да ровя по менюто за да намеря HBO, просто цъквам иконката на екрана на дистанционното и готово.

One използва Li-Ion батерия и съответно има доста голямо зарядно. За мен това е по-скоро недостатък, защото ако свърши батерията, дистанционното умира. В 525 просто слагах нови батерии. Но пък зарядното има много шик светлина. Но пък заема доста място и още един контакт. В края на краищата, май ще се окаже глупост.

Със зареждането е свързана и другата новост – като сложите дистанционното да се зарежда, то може да ви покаже slideshow на екрана си. По-безсмислена функционалност не съм виждал. Поне да въртеше картинките а то, покаже ги по веднъж и загаси екрана.

Настрoйката както и преди е през Windows приложение. Прави впечатление, че са успяли да измислят прилепващо капаче за mini-USB-то в дистанционното. Инсталирането на нов софтуер в дистанционното и посдлеващото рестартиране все още ми правят вппечатление.

Лошите новини:

Гъзарското лъскоаво черно става омазано черно след няколко минути в ръка. В опаковката са дали кърпичка за лъскане, но няма смисъл.

Екранът не е толкова цветен и ярък колкото го показват по картинките. Не е лош, но просто не е чак толкова добър.

Инсталацията на програмата за менажиране е най-идиотската, безумна, некадърна и куца такава. Защо ли? Защото това е първият софтуер който не може да се инсталира ако TEMP директорията в Windows не е с пътя си по подразбиране. А което е по-лошо, инсталатора просто забива. И проблема им е известен, имат версии пуснати след като са го открили. Но вместо да направят нещо по въпроса, има статия как да се смени TEMP към пътя по подразбиране.

Most.bg