Logitech Harmony 525

Преди доста време, когато уредите с дистанционно бяха cool, че и отгоре, беше много шик да наредиш няколко дистанционни на масичката в хола. Даже хората си ги слагаха в найлончета, за да ги запазят. За последното знам, защото и аз съм го правил (и правех най-хубавите опаковки :). Това време отдавна е минало. Сега всичко си има дистанционно и няма две, които поне малко да си приличат. Още повече, дистанционното което ти трябва винаги е на ръка и половина от теб. Какво правим значи? Имаме няколко варианта – нищо не правим и си купуваме помощна масичка където да си слагаме дистанционните (в моя случай – за телевизора, DVD-то, mini-hifi, xbox и за цифровият приемник от кабелната телевизия). Естествено, след това помним на кое къде е копчето power. И се учим да го намираме и на тъмно. Другият избор е да си купим универсално дистанционно. Изборът е огромен – евтини, скъпи, по-скъпи, безобразно скъпи. Евтините не мисля, че са добра идея – вуйчо ми си купи универсално дистанционно от TCM за няколко лева. Така и не можа да го използва. В момента стои в едно чекмедже, събира прах и показва доста грешен час на купчина хартия и няколко химикала. Моето е от скъпите – Logitech Harmony 525 и си го купих от Reset за около 200 лева (в момента вече го няма в сайта им, най-вероятно защото е доста стар модел). Друга идея е Philips Prestigo, който изглежда много смислено и струва около 160 лева в Техномаркет. От безобразно скъпите онзи ден видях Logitech Harmony 1000 в Multirama. В Reset продават 688, 785 и 885 от Logitech Harmony моделите. Има и дистанционни, които май вече не са точно дистанционни – Philips Pronto TSU9600 има WiFi поддръжка, 11 MB firmware, може да се връзва към Internet и поддържа JavaScript, ако недай си боже има нещо, което да не може out of the box.

Та мисълта ми беше да споделя малко клюка за Logitech Harmony 525. Първо, изглежда доста добре:

 harmony

Второ, може да прави много неща 🙂
Задачката в къщи е проста – имаме няколко устройства, които трябва да се управляват от едно дистанционно. Така power копчето е винаги на едно и също място независимо от устройството 🙂 Избрах си Harmony 525 защото е на горе-долу приемлива цена, достатъчно умно е и свети в синьо 🙂 Има си нормални копчета, което всъщност е плюс. Преди време говорих с един познат, който имаше touch-screen дистанционно. Пича каза – много е шик, ама без да гледаш не можеш да уцелиш копчето. Harmony може да управлява до 15 устройства (но според разни младежи от форумите ефективно се справя с до 6). По-хубавото е, че не само ги управлява, но и помни кое устройство в кое състояние е. Така като натиснете копчето "Off", дистанционното гаси всички уреди за които знае, че са включени. Дистанционното поддържа нещо, което се нарича "Activities". Например, имаме "Watch TV" activity. След като се настрои, като изберете "Watch TV", дистанционното пуска и настройва всичко необходимо. У нас пуска телевизора, сменя му входа и пуска set top box-a. Могат да се дефинира и доста по-сложна поредица от действия. Другото сладко нещо е, че има вграден датчик за движение. И да го оставите в тъмното, в момента в който го вземете, дистанционното светва.

Как се настройва

През Windows или OS X и USB кабел (официално няма поддръжка на Linux. Неофициално има такъв проект). Точно така, на дистанционното има mini-USB вход. Програмата за настройка е доста приятна и лесна за използване. Общо взето пита какво имате като уреди в къщи. След това автоматично генерира activities. Най-накрая разпитва какво точно правите за всяко activity. Всяка настройкиа може допълнително да се дооправи, ако се налага. След като сте готови, натискате "Update remote" и програмката upload-ва всичко в дистанционното. Това е. Ако недай си боже имате устройство което не се поддържа от wizard-a (set top box-a от ЕСТНЕТ в моя случай), можете да цъкате по копчетата на дистанционното на това устройство и Harmony записва командите. Интересното е, че искат да натиснете няколко специфични копчета вместо всичките. След това приложението каза "Абе твоето дистанционно много прилича на едно друго дистанционно, за което знам всичко. Искаш ли да го използваш?" Аз поисках и изненадващо, всичко проработи. Хубавото на activities е, че дистанционното си говори с отделните устройства – при мен за звука си говори с телевизора, а за смяната на каналите – със set top box-a.

Лошите новини

Logitech сериозно са се изложили с последната версия на софтуер за настройване (7.3.2.5) просто не се инсталира в повечето случаи. Тръгва, след това забива. По-старата версия (7.2.1) се инсталира напълно безгрижно.