Internet Explorer 9 в мола

Преди няколко дни се лутахме в The Mall с жена ми. Русолява цицореста девойка (промоутърка) ми пъхна листовка за Internet Explorer 9. Брях, казвам си аз, каква добра идея. След това загледах листчето и идеята всъщност изобщо не е добра. Следва кратък злобен преглед:

Всички картинки с браузера са ужасно пикселизирани и размазани. До колкото мога да преценя, всичките са взети директно от Beauty of the Web.

Започва с HTML5. Хубаво, но хората катерещи ескалатора едва ли са чак толкова в час за да знаят какво точно получават. Текста под картинката обяснява за “преживяване, което е далеч по-пъстро, дълбоко и интерактивно”. В сравнение с какво обаче, не става ясно. Аз бих започнал с по-добрата сигурност. За нормалните хора (т.е. тези, които не прекарват по 10 часа пред монитора работейки по поредният безумен сайт) това е доста по-важно.

Следващата картинка е за “закачени сайтове”. Ахм, а какво правим с откачените?

Продължаваме с “Компютърно ускорение на графика и текст”. Всъщност, точно този израз ме накара да се заям лошо с листовката. На практика, сайтовете не могат да не са компюърно ускорени. Те се показват на компютър все пак (ок, или на телефон, телевизор и т.н., но идеята е ясна надявам се). А текста няма как да го ускорите. Все едно да се опитате да ускорите текста напечатан на листовката. Ако все пак някой успее, моля, споделете как точно се прави. Интересното е, че Българският сайт за IE 9 има много по-добро обяснение на тема ускоряване.

Обръщаме листовката за да продължим да четем. Обясняват за “блога на приятелката ти”. Ама, такова, аз съм женен? А какво правят всички неукрепнали девойки който искат да изпратят екран от блога на приятеля си? Очевидно нямат шанс, какво ли се чудя и аз.

Екраните трябва да се пратят в страницата на Internet Explorer България във Facebook. Добре, но липсва адреса. Не съм проверявал скоро, но се съмнявам, че във Facebook има огромен линк с надпис “Цъкнете тук за страницата на Internet Explorer България”.

В “Как” секцията, параграфите са доста разбутани заради изравняването от двете страни. В третият параграф има грешка – преди удивителна не се оставя разстояние.

Фона е потресаващ – планини, балони и един измъчен на вид сноубордист. Което противоречи на актуалната тенденция – чист и опростен дизайн (вижте който и да е Microsoft сайт или реклама).

Идеята е много добра и Internet Explorer 9 е наистина шик (добре де, на мен много ми харесва). Проблемът не е в браузера, проблемът е в тази безумна брошурка, изглеждаща като да е правена в гаража на бат’ Гошо за кварталният магазин на съседа бат’ Пешо.