Intel Next Unit of Computing

Intel не са известни с компютрите си. Известни са с процесори, дъна и какво ли още не. Но не и компютри. От друга страна имат невероятно голям опит с компонентите и как да ги накарат да работят заедно. Next Unit of Computing е пример за това. Всъщност, това е компютър. Истински. Със съвсем истински характеристики. Сериозно, не е играчка. Не е просто демонстрация. Истински е.

Няколко пъти повторих, че е истински, защото първото впечатление е, че не е. Толкова е малък, че просто е невъзможно да е истнско малко PC Smile. На практика, както виждате на снимката, цялото нещо е малко по-голямо от кутия цигари. Всъщност, телефона ми е по-голям (на дължина) от него.

WP_20130409_005

И още една снимка, оказва се, че дори мишката (Microsoft SideWinder X8) e по-голяма от него:

WP_20130410_003

NUC не идва готов за работа. Intel го наричат “Kit” защото в кутията липсват памет, диск, и доста изненадващо, захранващ кабел. Липсва и WiFi карта, но има порт за мрежа.

Готови за работа:

WP_20130409_001

NUC е направен така, че да позволява лесно и бързо всичко да се събере. Единственият необходим инструмент е отверка. Цялото сглабяне отнема около 15 мин. Всичко си има място.

В кутията има и голямо шарено упътване.

WP_20130409_009

Най-голямата драма за мен беше включването на WiFi модула към антените. Конекторите са толкова ужасно малки, че те е страх да ги натиснеш, за да не би да се счупят. А трябва да ги натиснеш, за да щракнат към картата.

В завършен вид – долу е паметта, като двата модула се подпъхват един под друг. Горе е диска, като под него е WiFi модула.

WP_20130409_015

NUC е дребен и компонентите са него също са дребни – паметта е SODIMM, диска е mSATA, WiFi картата с размерите на пощенска марка:

WP_20130409_012

Всичко останало е запоено за дъното. Ако планирате да смените процесора, няма да стане. Ако планирате да сложите нормален SSD диск, няма да стане. Просто няма място. Всичко е изчислено до милиметър.

Следващата стъпка е да накачите панаира от клавиатури, монитори (NUC идва с два HDMI порта и поддържа два монитора), мишки и подобни. Всичките тези кабели малко развалят външният вид на NUC и дребният започва да прилича на октопод:

WP_20130409_018

За да станат нещата още по-интересни, много големи конектори (примерно HDMI) може да не се съберат. Мястото между портовете не е кой знае колко голямо. Който и да е по-тежък или твърд кабел може да премести NUC-а. На снимката горе се вижда жълтият Cat 6 SFTP мрежов кабел, който за малко да свали на земята дребният. Голяма звукова карта със сигурност няма да се събере.

Следващата изненада идва като пуснете NUC. Аз очаквах нещо просто и без екстри. Оказа се, че BIOS-a е направен много добре, има какви ли не настройки и е доста удобен:

WP_20130409_017

От тук нататък инсталирате операционна система и каквото там си решите. Аз сложих традиционното Ubuntu 12.10 (сега вече 13.04) и всичко проработи без грижи. Сериозно. Даже WiFi картата намери без да трябва да пускам closed source drivers.

NUC не е великан на тема скорост. Ако планирате да играете Crysis 3, няма да стане. Но за ежедневни дейности си е чудесен. Стартира бързо, държи се стабилно, даже LibreOffice тръгва и спира поносимо бавно (но пък той винаги си е бил много туткав).

NUC има един дребен недостатък – не е много евтин, Първо, Intel продават “kit”, а не готов за работа компютър. Вие трябва да си купите диск, памет, евентуално WiFi модул и, доста изненадващо, захранващ кабел. Освен това евентуално ще ви трябва външна звукова карта и USB хъб. NUC идва с три USB порта. Като сложите клавиатура, мишка, звукова карта и не остава място за flash drive. Mоже да се спести един порт ако имате Logitech хардуер с Unifying receiver. Звуковата карта е почти задължителна, но там поне избора започва от около 6 лева (за една безумно лоша направена, но работеща карта). Т.е. самият NUC не е евтин, а допълните неща бързо вдигат цената.

Като цяло, NUC е много сладка играчка, която на всичкото отгоре е напълно използваем компютър. Толкова е малък, че може да се сложи навсякъде (в кутията идва скоба за монтаж на гърба на монитор или телевизор), безшумен е и пести ток (актуална тема в момента).

Моят NUC е от itx.bg. Причината да го споменавам е, че са много приятни хора и като разбрали, че NUC-a е подарък (от жена ми за мен), добавиха WiFi картата като подарък от тях.

WP_20130409_003