DNS-323

От известно време се облизвам за RAID 1. Главно заради сигурността на двете копия (RAID 1 на кратко означава два диска на които се пише едно и също нещо. Ако единият изгори, имате другият). Моя NSLU2 не поддържаше такава възможност (принципно, може да се настрои да копира от един диск на друг, но си трябват два USB диска и си е играчка). В началото на годината си харесах Linksys NMH405, но това чудо така и не се появи в България (а и в Европа като гледам). В Comelsoft казаха, че нямат идея още колко ще се бави. И затова отпадна. Следващият в списъка беше D-Link DNS-323, който се продава в България и има една купчина благи функции (и RAID 1). А според smallnetbuilder говорим за доста бърз NAS.

На кратко – DNS-323 е просто кутия в която вие си слагате каквито дискове са ви по джоба. Освен RAID1 поддържа RAID0 и JBOD (т.е. двата диска се виждат по отделно). Хубавото е, че кутията е много малка, спретната и тиха. Освен това дисковете се слагат много лесно, няма нужда от допълнителни отверки, чукове или подобни. Предният панел се щраква нагоре, пъхате дисковете и това е. С предният панел имах интересен проблем – на самият панел има лепенка коят ми обясняваше нещо. Аз я лекичко започнах да я махам, но проклетията отнесе със себе си и сребристата част на панела. Което не е добро начало 🙂 Общо взето се оказа, че сребристата част се държи към капака от лепенки, които не са много смислени. Две капки лепило оправят проблема. От тук нататък драми няма. Конфигурацията е лесна и може да прескочите приложението на D-Link. Кутията се менажира през browser (само трябва да си намерите IP-то в DHCP списъка на рутера).

Аз пъхнах два 1TB Western Digital Green дискове, NAS-a ги видя, ковна ми въпроса какво точно искам да правя с тях и след това започна да си ги форматира с ext2. Ext3 не се поддържа все още (имало е такава в един от firmware-ите, след това е изчезнала, но все пак работи евентуално и може би). Риска с ext2 не е голям според мен, защото през повечето време дисковете са в stand-by.

Има uPnP и работи прекрасно с моя Xbox 360. За DLNA и iTunes – има ги в интерфейса, но не знам дали работят. Auto-refresh на media файловете също работи без грижи (т.е. като копирате нещо ново, uPnP сървъра го показва без вие да му напомняте).

Файловете се виждат в windows мрежата (кутията идва със Samba 3) и FTP. Може би има начин да се видят по HTTP, но не съм търсил.

Кутията идва с Gigabit-ова мрежа, но ако очаквате гигабитови скорости – няма да стане. При копиране на 1 GB WMV файл (видеото от сватбата) от Ubuntu 9.04 през рутера (100 Mbit) към DNS-323 с хубави 50 см. мрежови кабели и windows share имах около 6 MB/sec. Което ме натъжи. Взех гигабитов switch (D-Link DGS-1005D). Същата установка както преди, но PC-то и DNS-323 са вързани през switch-a и щастливо рапортуват, че са на минали на гигабит. Без jumbo frames, скоростта през windows share стана 12 MB/sec. Същият файл по FTP дава 16 MB/sec. При мен това е максимума. Евентуално с jumbo frames скоростта може и да се вдигне още малко.

[редакция на 27.05.2009]

С jumbo frames (MTU 9000) по FTP стигна до 18 MB/sec. Далаверата не е кой знае колко голяма.

[/редакция на 27.05.2009]

Интересен детайл е вграденият BitTorrent клиент (официален, лицензиран от BitTorrent). Не знам доколко работи, но ако работи, ще се получи една доста приятна комбинация между него и uPnP-то – кутията не само ще stream-ва, но и ще може да точи филмите от сватбите на приятелите ви. Сега остава само да вкарат един mencoder за да може субтитрите да се вградят след download.

DNS-323 не е от най-новите продукти на D-Link, но нови firmware версии има. Последната (1.07) е от май 2009. В момента има 1.08 beta и списъка с новите неща е внушителен.

На кратко – много, много, много приятен NAS. Сравнително бърз според smallnetbuilder, всички важни функции работят, тих и малък.

Проблеми: При мен имаше само две дреболии – падналият преден панел и бръмченето. Това с бръмченето е наистина глупаво – дисковете влизат хлабаво в кутията и изглежда единият е опирал някъде. С малко сгъната хартия уплътних двата диска и това реши проблема (ако сте наистина гъзари, може да си купите гумен HDD silencer или нещо подобно).

Продава се в Plesio (най-вероятно и на още сто места). Дисковете също са от Plesio. Switch-a e от Multirama (имат го и в Digiteq, до Plesio).

00034sm