CA модули, цифрова телевизия и целият останал панаир наоколо

[редакция 27.03.2012]
Поради някаква причина, тази страница продължава да се чете и посещава. Но коментарите бяха поле за изява на кой ли не от къде ли не. До сега.
[/редакция]

[редакция 13.11.2009]
Този пост не препоръчва хардуер, услуги или настройки. Стъпките описани по-долу не гарантират успех. Аз нямам опит в тази област (и не искам да имам). Съдейки по коментарите, това не е станало съвсем ясно.
[/редакция]

Имаме си нов телевизор. Но това е друга история. По-важното е, че телевизора може да покаже цифрова кабелна телевизия. Т.е. може да махна грозното сиво нещо, което до момента съм използвал. Добре, казвам аз, значи взимаме телевизора, пъхам вътре картата от сивото нещо, боцвам кабела и всичко работи. Но не. Процеса е доста по-дълъг и неприятен. На мен ми отне 4 дни докато всичко тръгне. Това са стъпките, които доведоха до успех (но не гарантират резултат в други случаи). Информацията е събрана от сто места и може да е напълно погрешна.

1. Преди да похарчите торбата пари, проверявате дали телевизора има поддръжка на DVB-C. Tova “C” e много важно, защото то означава, че можете да видите цифрова кабелна телевизия. Има и DVB-T, което е за ефирна цифрова телевизия (каквато в България май няма).

2. Телевизора трябва да има CI или CI+ интерфейс (идва от Common Interface).

Горните две е най-добре да ги проверите в сайта на производителя, като прилежно напишете точният модел, включително букви, наклонени черти и т.н. Например, моя телевизор се води модел 47PFL7404, но ТОЧНИЯТ модел е 47PFL7404H/12 (H-то означавало, че има DVB-C).

CI интерфейса е подобен на PCMCIA и би трябвало да е някъде отстрани на телевизора:

ssIMG_2921 Проверете ръководството на телевизора за да сте сигурни.

CI+ е подобрена версия на CI и е съвместим с него (т.е. CI устройства би трябвало да работят с CI+ слот).

На някои телевизори пишело PCMCIA. Дали това е CI слот, не знам.

3. Трябва ви картата, която сте пъхнали в грозното сиво нещо за кабелната телевизия. Не знам доколко е важно, но от поддръжката на Cabletel ми предложиха да опитам с нова карта. Моята беше много стара (поне на 2 години) и разликата в пътечките на чипа в сравнение с новата е доста голяма (новата е в дясно):

Clipboard-2

4. Най-интересната част – CA модул (CA module или CAM). Идва от Conditional Access Module. Различните кабелни телевизии използват различно кодиране на сигнала. Затова и има различни CAM, които поддържат различно кодиране (има и безобразно скъпи, които работят с няколко различни кодирания). По принцип, Cabletel използват CONAX като кодиране (затова и може да чуете за конакс карти), но се обадете и попитайте за всеки случай. Картата представлява нещо такова:

IMG_2913

Картата се слага в дясната част, а самият модул се включва с лявата си част към телевизора.

И от друг ъгъл, лявата част в пълната и прелест:

IMG_2915

Важното в случая  е, че телевизорите и CAM не винаги работят заедно. За да е още по-интересно, няма смислен начин по който да разберете дали CAM ще работи с точно вашата марка и модел телевизор. Затова и подхода е следният – говорите с магазин където продават такива неща и се разбирате да пробвате. Аз се чух с два такива магазина и в двата ми предложиха да опитам различни модули докато нацеля този, който ще проработи с моя телевизор. Има и вариант да си го купите от кабелният оператор, но ако не тръгне, ще трябва да им го връщате. При мен този от телевизията не тръгна, но CAM-a на TechniSat проработи от раз (последният в списъка, познава се по чушката на опаковката).

5. Вече имате CAM, имате актуална карта, имате телевизор. Предстои да разберете дали CAM-а ще се разбере с телевизора.

6. Гасите телевизора, след това издърпвате щепсела от контакта. Това с щепсела не знам дали наистина е необходимо, но така ми казаха да направя и аз това направих.

7. Внимателно слагате картата в CAM. Чипа на картата трябва да е към шарената лепенка. Картата влиза цялата. След като я пъхнете, проверете дали не се е разместила в ляво или дясно (може малко да мръдне). Според друг източник, добре е CAM-а да се сложи в телевизора без карта в него. Вие решавате.

8. Внимателно слагате CAM-a с картата в CI входа на телевизора (дупките са към входа). Пак повтарям, всичко го правите внимателно. CAM-a може да влезе по два начина, но само по правилният ще влезе повече без да го насилвате. Кой е правилният се разбира по метода на пробата и грешката. Шанса да го намерите от раз е 50/50. В моя телевизор влезе с лепенката към гърба. Човека, който ми продаде CAM-a ме посъветва да го сложа с лепенката към мен. Т.е. всеки телевизор е за себе си.

9. Включвате телевизора в контакта и не пипате. Той ще си мига, цъка и т.н. Ако не тръгне сам, пускате. Philips минава през нещо като страртиране, като диода му мига в бяло, след което се гаси (светва в червено). След това трябва да го пусна.

10. Момента на истината. В документацията към телевизора трябва да е описано какво ще се случи когато пъхнете CAM и той се разбере с телевизора. За Philips – в Options меню-то, “Common Interface” трябва да е достъпно.

12. Ако всичко работи, гасите, включвате кабела на кабелната в телевизора (няма как да объркате входа) и пускате да търси каналите на цифровата. За Philips – избирате Финландия за държава (според Philips в България цифрова телевизия няма и съответно тунера не се пуска). Давате му време, може да отнеме повече от час. За всеки случай, прочетете ръководството и внимателно четете какво пише на екрана.

13. Ако нещата не тръгнат, обновявате софтуера в телевизора (ако има по-нова версия и можете да го направите). Много внимателно прочетете как точно се прави и следвайте стъпките точно както са описани. Най-добре намерете release notes и използвайте тях. За моя телевизор стъпките в release notes и ръководството са напълно различни. Знам, че истинските мъже не четат документация, но поне този път го направете.

14. Ако телевизора все още мисли, че няма CAM, пробвате със следващият модел. Докато стане. Щях да напиша “Ако стане”, но се сетих, че и от двете фирми ми казаха, че продават три модела CONAX CAM и все с един става.

15. Успех!

Пак искам да повторя, че стъпките по-горе не гарантират успех. Те са просто описание какво направих. Няма гаранция, че при вас нещата ще проработят.

Това, което много ме изненада е, че нещата не са направени за крайни потребители. Карта например може да влезе по четири различни начина в CA модула (да не говорим, че мърда в ляво и дясно). А можеха да я резнат от едната  страна (както са GSM картите) и да решат проблема. По същият начин, CI входа няма означение как да се пъхне CAM. А можеха да резнат входа от едната страна в началото (в момента е някъде в края). А това, телевизорите не се разбират с различните модели CAM изобщо не искам да го коментирам.