Aspire One и VPN към ISA 2006

С помощ от приятели всичко е възможно 🙂

В Ubuntu драмата с VPN просто не стои. С няколко цъка на мишока се сдобиваме с network-manager-pptp и толкова.

Подозирам, че същото може да се направи и в Aspire One, но малко ме притеснява промяната на неща от основната дистрибуция. Главно защото някой patch от Acer може и да не намери това, което очаква и да стане панаир. Затова и реших да бъда old school и да използвам pptp client.

Има HOWTO за Fedora 6, което е напълно валидно за Linpus. С няколко забележки:

1. Limpus кернела няма поддръжка за mppe. Модула го има компилиран и може да се вземе от форума на aspireoneuser (последният пост от темата).

2. Поне при мен pptpconfig излезе без текстове. Всичко е квадратчета и на практика съм карал на screenshots и въображение. Ако предварително си напишете нещата в mousepad и след това Copy и Paste в pptpconfig, всичко е наред. Екрани има в HOWTO-то и Google Images (тази страница също е добър източник).

До тук всичко би трябвало да работи, освен ако паролата ви за Active Directory не съдържа празни места (spaces) или други странни символи. Познава се и по упоритите E=691 грешки. Според Diagnosis HOWTO, pptp не работи с такива пароли (позовават се на пост в pptpclient-devel). Това не е вярно, причината всъщност е в pptpconfig (според по-следващият пост в същият mail list). Та заглеждаме /etc/ppp/chap-secrets и виждаме, че pptpconfig се е упражнил на воля и поне аз имам няколко еднакви реда с грешна дефиниция за паролата (липсват кавичките). Трия излишните, слагам кавички и с треперещ пръст цъкам на connect… О чудо, вързах се! Routing-a не работи, но беше 1:20 и реших да го оставя за днес (Routing HOWTO беше прекалено дълго за средношно четене).