…казах “Стига!” и вече си имам Microsoft мишок

Logitech са много добри на тема хардуер. Едни от най-добрите всъщност. Но някои от нещата, които правят са си неизползваеми. Вече съм споделил мъката си с моя Cordless Desktop MX 5000 Laser. След като тръгна обаче проблемите продължиха – клавиатурата губи връзка с приемника по няколко пъти на ден. Мишока – също. Още по-лошото е, че мишката изпада в едни странни състояния и често курсора се движи на бавни обороти – аз мърдам нагоре-надолу, а курсора ба-a-a-a-a-вно и поле-e-e-e-e-ка следва движенията ми. Звучи забавно, но всъщност къса нерви. Преинсталирах Vista (заради новото PC – OptiPlex 745), преинсталирах драйверите (заедно с някакъв свеж patch), направих какво ли не на тема настройки, но проблема остана. Очевидната причина – receiver-a да e твърде далеч не е валидна в моя случай – PC-то е на земята, receiver-a e в предният USB порт. Т.е. сигнала трябва да мине през два пръста дървен плот. За Bluetooth с EDR и не знам си какво още не би трябвало да е проблем. Батериите на клавиатурата са най-мощните които се продават (Varta 2500). Нищо не помогна. В петък драмата стана наистина голяма – мишока (зареден според него) губеше връзка през час. След изкл. – вкл. процедурата нещата се оправяха за малко. Това обаче не е приемливо. Затова и Desktop-a заминава в някой тъмен ъгъл в понеделник, а аз си имам нова мишка Microsoft Wireless Laser Mouse 8000. A за клавиатура ще си използвам Logitech UltraFlat-X (старият модел, с кабел гарантиращ връзка към PC-то :). Старият UltraFlat-X е най-доброто приближение до laptop клавиатура което може да се намери. Или можеше всъщност. Вече не се продава, а новият модел е с по-големи копчета и усещането е различно.
Защо Microsoft мишка – Ами имал съм няколко такива и никога не съм има драми. Те просто работят. Microsoft може и да не са великани на тема софтуер, но на тема мишки нямат конкуренция. Мишките им не са толкова супер умни като тези на Logitech и нямат по 11 копчета, но поне са използваеми. Другото много важно нещо е, че са с батерии. Мишката от MX 5000 e с акумулатор, който обаче не може да се смени. Т.е. ако по средата на деня батерията свърши, зарязваш този безобразно скъп мишок и връзваш backup мишката за 5 лева. След това се чувстваш малко глупаво. С Microsoft мишка проблема просто го няма. Ако свърши батерията, слагаш нова и rock-on.
Зарядното на MX 5000 e вертикално и успявам да нацеля правилното положение на мишката от примерно петият път. Това на Laser Mouse 8000 e хоризонтално и проработи от раз (просто няма как да не уцелиш. Както казват в ръководството – слагате я, а гравитацията ще свърши останалото).
Мишока на Microsoft има само един недостатък за който да се сетя – надписа Microsoft e гравиран в метала и ще събира яко боклук.