Мога да оближа Aspire One

Имаха го в синьо. Когато се отказах от покупката бях видял модела в Multirama, който беше в бяло. И не ми хареса. Синият обаче е съвсем друго нещо. Особено с оранжевите панти острани. Знам, извинението е доста плитко. Но толкова мога да съчиня 🙂

Първи впечатления
Гъзарски син. Много малък. Много лек. Може да си го носиш навсякъде. Сега 13 инчовото Vaio ми се струва голямо.

Втори впечатления 
Стартира много бързо, гаси се още по-бързо. Екрана е много добър и с резолюция 1024 х 600 пиксела. Това ще рече, че повечето сайтове ще се виждат без грижи. Клавиатурата изисква свикване и някои копчета не са там където очакват пръстите ми. Самите копчета са приятни за работа и не мърдат във всички посоки. Свикването отнема няколко часа и сега пиша доста бързо без грижи. Touch pad-а е малко странен, защото копчетата за мишката са отстрани вместо отдолу. Не е чак толкова зле, отново изисква свикване макар и за кратко. 8 ГБ флаш диск е достатъчен за всекидневна употреба, ако обаче някой планира да точи филми в захлас, това просто няма как да стане без допълнителен външен диск. Хубавото на флаш диска е, че не шуми и лаптопа може да се разнася, върти и друса без притеснения. Linux версията идва с 512 МБ памет и на практика няма как да се добави още ако не искате да разглобите целият лаптоп (иначе смелите могат да добавят още 1 ГБ). Отново, за всекидневна употреба паметта е достатъчна. Има си видео изход, LAN, четец за карти и два USB порта. Има и Wifi и се върза напълно безгрижно към рутера в къщи (Linksys WRT160N). Има и говорители, но са толкова зле, че по-добре да ги няма. Със слушалки проблеми със звука няма. Като цяло Aspire One е бързичък, само OpenOffice му идва малко в повече. При по-дълга работа започва да топли, има си вентилатор но изглежда не успява да се справи съвсем. Леко изненадващо поне за мен, Aspire нямаше грижа с Microsoft-ската ми мишка и след няколко секунди замисляне тя просто проработи. А сега и лошата новина – тъй като Aspire One е лъскав, всеки пръст си личи. Всъщност само да го погледнеш и се е омазал. Същото важи и за рамката на екрана, както и за самият екран. Единственият начин да не е толкова замазан е да се иползват ръкавици. Сериозно.

Acer са обявили Aspire One за netbook, но на практика това си е един нормален мъничък лаптоп. Linux версията (която имам аз) идва с повечето необходими неща инсталирани и готови за употреба – Firefox (с Flash), OpenOffice, e-mail клиент, RSS Reader, Acrobat Reader, програмка за рисуване и разни дреболии.

Странности
Linux версията идва с Linpus, който е базиран на Fedora 8. Не знам защо от Linpus толкова се фукат, че са свършили нещо, след като Fedora си е почти цялата (даже Compiz си е инсталиран и работи). Може би са понаписали малко драйвери за хардуера. Другото което са направили е да се постараят да скрият факта, че има инсталирана нормална операционна система. Липсва какъвто и да е очевиден начин да си добавите приложение или  да промените иконите на десктопа (всъщност нормален потребител не може да промени десктопа). Да повторя – Aspire идва с напълно работеща Fedora 8, която е почти пълна инсталация. Избора на приложения е малко странен – няма Skype например. Има мейл клиент който не е лош, но незнайно защо е избран той, вместо Thunderbird. Има Acrobat Reader, но е скрит. Има и FTP клиент (gFTP), но също е скрит. Изглежда, Acer се опитват всячески да ограничат потребителите си. Това всъщност е добре, но аз бих се зарадвал повече на опция “Advanced mode” която да ми покаже нормалната Fedora. Стандартно Aspire идва с поддръжка на няколко езика, като българският не е от тях. Може да се инсталира, но е мъка някаква. Fedora може да се покаже в целият си блясък, но това изисква поне минимални познания и малко смелост. След това имате достъп до всичко и с малки усилия може да превърнете Aspire в нормален цъклив лаптоп. За повече информация как стават това – форумите на aspireoneuser. След известно цъкане и писане по файлове, в момента имам Skype (работи с камерата и микрофона на лаптопа), VideoLan (за филми и подобни), фонетична кирилица, terminal services клиент (за remote desktop към windows) и разни такива дреболии. Голямата ми мъка е VPN-a, все още не мога да го преборя и не работи.

Добрата новина е, че ще има версия на Ubuntu за netbooks – Ubuntu Netbook Remix. Аз очаквам добър резултат и със сигурност ще я инсталирам когато излезе. В момента можете да си инсталирате нормално Ubuntu, но процеса отново е за смелите и резултата не е съвсем добър.

В края на краищата съм много доволен от покупката. За 645 лева (от Handy) или 638 (от Multirama) получавате един добър и адски удобен лаптоп. Разбира се, няма да можете да изстрелвате совалки в космоса, но за всекидневна употреба си е напълно достатъчен.

За още един поглед върху темата, вижте review-то в hardwareBG.com или кой да е друг сайт.