Конзолата си е далавера

В събота говорихме с един познат на тема upgrade. Преди година той си купи много геймърско PC (което тогава струваше много геймърски лева). А сега отново не е актуален и отново трябва да се раздели с неприлично голяма сума пари за да е на гребена на вълната. В случая “на гребена на вълната” общо взето означава да купи нови компоненти, защото актуалните технологии не са съвсем съвместими с неговите стари-стари-стари едногодишни неща. А аз, като много пъти съм се фукал, имам Xbox 360. Конзолата е вече на две години, но все още е напълно актуална като хардуер. Още повече, игрите които излизат в момента (например Battlefield: Bad Company) са много по-добри от старите и стават все по-добри с течение на времето (вижте Fallout 3 или Gears of War 2). И съвсем още повече, конзолата ще си остане актуална и в следващите няколко години. Т.е. за да сте на гребена на PC вълната, трябва да инвестирате всяка година. За да сте на гребена на вълната на конзолите (Xbox 360 или PS3), инвестирате веднъж, като най-скъпата Xbox 360 версия е под 800 лева в момента.

Конзолите са си далавера не само като пари. Аз вече не се занимавам с неща като драйвери, updates, tweaks, конфигурации всякакви, настройки на детайли, настройки на това, онова, другото и третото. Вече не чета по форумите кои за точните настройки за съответната игра, които ще са най-добри на моя хардуер. Със сигурност не търся точната версия на драйверите за видео картата, които видите ли, ще доведат то 1% performance отгоре. В момента всичко това ми се струва малка лудост и трудно разбирам хората които играят на PC. Не разбирам защо се подлагат на това. Както се казва, с хубавите неща бързо се свиква.

Хубавото на конзолите е, че всяка игра тръгва с най-доброто качество, най-добрата разделителна способност, най-добрите ефекти и гарантирано не накъсва (с малки изключения). Въпроса “Тази игра дали ще тръгне поносимо на моя Xbox (PS3)?” просто не стои. След като е за конзолата, играта ще тръгне. А още по-хубавото е, че ще тръгне веднага. За разлика от PC игрите, за Xbox нещата стоят така – слагате диска и започвате да играете. Разбира се, не всичко можете да играете на PC. Например Metal Gear Solid 4 никога няма да излезе за PC (уви, няма да излезе и за Xbox).

Друго хубаво нещо – по принцип играете на голям екран. Моя Xbox e вързан към 52 инчова плазма. Ако трябваше да цъкам на PC-то, щях да цъкам на 24 инчов монитор. А на голям екран лошите са почти в реални размери 🙂

Хубав пример за това колко е по-удобно да се играе на конзола са форумите след като излезе Gears of War за PC. То не бяха теми “ама ще тръгне ли на моето PC”, теми за драйвери, за инсталция, пък колко дълго се инсталирала, пък не знам си какво. А аз просто пъхнах диска в моя Xbox 360 и след малко гърмях лошковците.