vodbg.com

Не знам дали ги харесвам или не. Май не ги харесвам.

vodbg.com e сравнително нова услуга за България и предлага легално да си дръпнете филм и да си го гледате на ПЦ-то. Май само под Windows… филмите са в WMV формат с DRM, което силно ограничава възможностите за гледане… до една – Windows Media Player. Сайта е приятно простичък, колекцията от филми е доста голяма и ако съдя по поредният номер на регистрацията ми, до момента има към 2000 потребители (но може и силно да греша). Идеята е наистина добра – гледа ти се филм, вместо да ходиш до кварталната видеотека просто си го дръпваш. С internet за 20 лева 1.5 GB филм (Gladiator) се дръпна със средна скорост от 500 KB/sec за приемливо време. Регистрацията е лека, лесно се плаща – със SMS. Цената е ок – 1.25 лева за филм (еднаква за всички филми). Тук вече идват не толкова приятните неща. Не можете да си купите един лиценз. Купуват се по два. И expire-ват след един месец. Цените в сайта са сбутани и трудно се намират. И нещо напълно незаконно – цените са обявени без ДДС. Регистрацията е през HTTPS, но сертификата е издаден от самите vodbg и моя Internet Explorer 7 светна целият в червено, след като ми обясни, че е много лоша идея да продължавам. И така, купили сме си два лиценза, имаме си хубав филм, ще гледаме, урааа :). Гладиатор беше със субтитри. Cool! Във формат 4:3. Съответно на моето Vaio се сдобих с големи черни вертикални ивици. Не мога да си обясня защо са го направили така. В края на краищата оригиналният филм е widescreen! Има и лого на сайта горе в дясно. Качеството е крайно не удовлетворително. Силно размазан на бързите сцени, лошо пикселизиран на всички останали. На ПЦ се гледа, но не е cool. На телевизор би трябвало да е що-годе добре. На лаптопа нямам tv-out и няма как да го видя. DivX-a не поддържа DRM WMV файлове (но примерно е ок с DRM DivX-и).  XBOX-a също отказа да го покаже. Там вече не знам къде е проблема, но по принцип XBOX 360 може да показва DRM WMV. Питах поддръжката, ще видим какво ще отговорят. <заяждане>А и още нещо интересно – мейла с потвържденито за регистрация идва от unixsol.bg, които по принцип предлагат Linux базирани решения. Изглежда open source света не е много на Ти с DRM 🙂 </заяждане>

За момента мисля да се откажа от vodbg. Кварталната видеотека е свързана с по-малко главоболия, а качеството е по-добро.

9 Comments

 1. Pingback:Anonymous

 2. ЕС осъди Майкрософт да махне УиндовсМедиаПлеъра от ОС. Сега с тази система отново завоалирано го налагат. Питам се дали няма скрита договорка между т.н. носители на авторски права и Майкрософт. На всички им е ясно,че wmv формата е калпав и става само за клипчета в интернет, където качеството не е от значение.
  Не знам как тази система работи в Европа, но след като все се говори за спазване на директиви на ЕС, списък 301 и тем подобни, няма ли да се намери някой в тази страна да се бори срещу тези опити за монополизиране. Или на тези които трябва име платено да не го правят.

 3. Е тук нещата станаха много в стил “conspiracy theory”. Може и да има плеър различен от Windows Media Player, който да може да показва DRM WMV. Просто аз не знам за такъв.

 4. То и на сайта им си пише – гледа се с WMP. Сори Линукс… опс – сори Амотера!

 5. Тогава за мен става необяснимо защо са използвали wmv2 (т.е. Windows Media 8), вместо по-модерният Windows Media 9 формат. Качеството щеше да е по-добро, а файловете – по-малки.

 6. Ами като за начало защото скриптовете им са откраднати от iptv.bg (разбираите unixsol.bg) още докато са били в начален стадии на разработка, а колкото до wm8 това е така защото той може да се гледа и под linux/unix/OSX за разлика от wm9 …

  Много ми е интересно защо на сайта им има опция за фирми/лица носители на авторски права да се оплачат че филма/сериала ХХХ е техен и те неискат да се предлага там при положение че те твърдят че са си откупили правата за съответните видео материали който са на сайта им …

 7. Остава въпросът откъде ще гледаме любимите филми, като от моите такива има само “Властелинът на пръстените” (засега) и то без третата част 🙁 Да не говорим за Боливуд и японските филми, които едва ли скоро/някога ще се появят на сайта им. А за сериалите – ще трябва да чакаме след година някоя телевизия да излъчи няколко скапано дублирани епизода… Не знам за вас, обаче аз ,ако се налага, по-скоро ще ходя до видеотека да си вземам филм, отколкото да си поръчвам по нета. Цената е горе-долу една и съща за 24 часа, а филмът може да си го копираш на диск (напълно законно е, ако е за лично ползване). Хубавото е, че най-вероятно до месец всичко ще се нормализира и тази лудост ще спре.

 8. Dundaky, не така генерално де. Идеята е добра и по света има успех. При нас обаче имат още много неща за доизчистване.

Comments are closed.