Ubuntu и 4 GB RAM – офффффф!

Вчера взех още 2 GB RAM за PC-то у нас с идеята да ги закръгля на благите 4GB. Процедурата е тривиална, отнема пет минути. Драмата започва след това. Ubuntu заби малко след пускането на X-а. Курсора излиза един малко размазан, след това излиза бежавият екран и до там. Брях, сигурно паметта е прецакана. Половин ден въртя тестове на паметта и всичко излиза наред, Направо я изкривих от тестове сиромашката. Обаче не, никакви грижи. Добрее, питаме Google. Оказа се, че не съм сам. Имаше нещо за memory remapping в BIOS-а. Disable и да видим… Проработи! Оказа се, че радостта ми е кратка – според Ubuntu имам 3.2 GB RAM. Oфффф! Продължавам да чета. Имало начини (единият беше прекомпилиране на кернела, което няма да направя със сигурност). Има и друг проблем – ако все пак успея да наглася всичко, има шанс графиката ми да се почупи. Което също имало управия включваща редактиране на някакви таблици и hex сметки. Да бе, ей са ще се втурна да го правя. Та се оказах пред дилемата – 4 GB RAM или шарения. Еми майната и на паметта.

След всичко до момента, се чудя малко защо Linux феновете толкова настояват, че Linux е по-добър от Windows. С Vista 4 GB RAM не са проблем (имаме такива машини в офиса). Тя просто работи.

И да, имам Ubuntu 8.04 x64, добро дъно и не чак толкова евтина памет.

6 Comments

  1. Ами аз искам да използвам Linux като нормален, тъп, загубен потребител който не е чувал за компилатори 🙂 Честно казано, за момента почти успявам.

  2. Ами точно това талибаните не искат да разберат, че всяко нещо си има предназначение и в някои случаи е по-добре Линукс, в други друго… и се дерат по форуми и седенки

  3. Ubuntu-то ми е с всичките си 64 бита инсталирано, но това което ме навява на мисъл е, че когато го инсталирах PC-то беше с 2 ГБ РАМ, след това направих upgrade. Като излезе 8.10 ще инсталирам на чисто и ще правя reset на BIOS-a (чувам, че помагало). Пък да видим какво ще стане.

Comments are closed.