Aspire One и кирилица

Стандартно Aspire One (AO) няма поддръжка за кирилица. Това може да се поправи, но изисква писане по разни файлове и малко промени по инсталацията. Във форума на aspireoneuser има доста теми по въпроса, но всички споменават за пипане на xkb_plugin_set_xorg.sh. Поне при мен така не проработи. Затова след като инсталирах всичко с bulgarian или cyrillic в името си (и махнах програмката за рисуване заради конфликти), затърсих как по принцип се настройва кирлица в Linux. Има доста добра статия по въпроса – Как да настроим ГНУ/Линукс системата си за да можем да четем и пишем на български език. Важната част е 3.2 Настройка на клавиатурата. След пипането по xorg.conf коментирах всички редове в xkb_plugin_set_xorg.sh (файла се изпълнява всеки път при стартиране и ще замаже промените в xorg.conf). Рестарт по-късно имам фонетична клавиатура и което е по-интересно, US картинката в task bar-a се сменя с българско флагче.

9 Comments

 1. с риск да развълнувам някой твой Линукс читател, ще кажа: “е що трябва да е просто кат’ мое да е сложно. конфиг файлове, шел скриптове, форуми…”
  С това дали ще се справи редовия юзер, за тебе па и аз с малко четене, знам че ще го преборим

 2. Защото са некадърни. Или ги мързи. Не знам и аз. В Ubuntu същото упражнение отнема секунди и се прави само с цъкане на мишката.

 3. Не разбрах кой го мързи и кой е некадърен. Ако визираш създателите на дистрото, което е май някакво дебиан базирано корейско дистро (нещо такова), еми откъде накъде ще очакваш, че хората ще се занимават с нашто българизиране. Нали се сещаш, че това е отворен код – тоест, ако има някой, който го мързи сме ние, българчетата.

 4. Всъщност, трябва да признаем мързела на Acer – не са локализирали достатъчно Aspire One за България. Във форума към umpc-bg.com съм описал как може да се подкара кирилицата по най-бързия (според мен) възможен начин, променяйки единствено xkb_plugin_set_xorg.sh. Ето и връзка към темата:

  http://www.umpc-bg.com/vf/comments.php?DiscussionID=9&page=1#Item_0

  Все пак, очаквам Acer да свършат повече работа – крайните потребители трябва да могат да си настроят кирилицата чрез менютата за настройка, не чрез конзолата.

 5. @tonitochev,
  Linpus e базиран на Fedora и там си има чудесна поддръжка на кирилица (кеф ти фонетика, кеф ти БДС). XFCE даже показва българско знаменце като смениш езика. Т.е. в базовата дистрибуция има всичко необходимо. На практика аз не съм направил нищо повече от това да инсталирам някой и друг пакет и да попиша малко в conf файла. В Aspire One има “официален” мениджър на езиците, който показва само малка част от всички, поддържани от Fedora. Затова мърморя. Да не говорим, че “оправянето” на езика се прави с прословутият xkb_plugin_set_xorg.sh който на практика всеки път преписва xorg.conf, което не ми се струва най-елегантният начин.

  @Vanko,
  Фикса в xkb_plugin_set_xorg.conf прави същото, което и аз съм направил, само дето преписва xorg.conf всеки път. Затова аз просто го махнах и си оправих xorg.conf . Проблема е, че ако Acer пуснат update за езиците, това най-вероятно ще отнесе промените.

 6. За щастие в Ubuntu такъв проблем няма 🙂

  Да не говорим, че 8.10 не престава да ме радва, макар че е бета. Acer-a се държи повече от прилично.

 7. ОПИТВАМ СЕ ДА СЕ СПРАВЯ И АЗ С ПРОБЛЕМ С КИРИЛИЦАТА.ИЗЧЕТОХ ДОСТА.ПРАВЯ ТОЧНО КАКВОТО ТРЯБВА,НО МИ ИЗЛИЗА НАДПИС”Permission denied”
  Acer AspireOne със Linpus Linux Lite v1.0.9.E
  Ето действията ми:
  1.Alt+F за конзола
  2.пиша “terminal” и Run
  3.в прозореца след [[email protected]~]$ пиша /etc/X11/xorg.conf
  и натискам Enter, то ми отговаря
  bash: /etc/X11/xorg.conf :Permission denied
  ПРОБВАХ И СЛЕДНОТО:
  1.Alt+F за конзола
  2.пиша “terminal” и Run
  3.в прозореца след [[email protected]~]$ пиша su
  и натискам Enter, то ми иска
  Password:/тук записвам паролата/ и Enter
  тогава ми изписва
  [[email protected] user]# и аз пак му пиша /etc/X11/xorg.conf
  и натискам Enter, то пак ми отговаря
  bash: /etc/X11/xorg.conf :Permission deniedhttp://www.kaldata.com/forums/style_emoticons/default/sad.gif
  sad.gif
  ПРОБВАХ И
  vi /etc/X11/xorg.conf или mcedit /etc/X11/xorg.conf ,kate /etc/X11/xorg.conf или
  gedit /etc/X11/xorg.conf или
  nano /etc/X11/xorg.conf sudo/etc/X11/xorg.conf
  НЕ СТАВА
  ПОМООООООООООООЩ

 8. @agent001
  sudo vi /etc/X11/xorg.conf

  sudo e за root права, vi е програмката която ще отвори xorg.conf

Comments are closed.