Закон за електронна търговия ?

Май наистина има такъв закон, или поне има проект. И там наистина има глава за спама:

Непоискани търговски съобщения

Чл. 6. (1) Доставчик на услуги, който изпраща търговски съобщения по електронната поща без предварително съгласие на получателя, е длъжен да осигури ясното и недвусмислено разпознаване на търговското съобщение като непоискано още с постъпването му при получателя.

(2) Комисията за регулиране на съобщенията води регистър на лицата, които не желаят да получават непоискани търговски съобщения, по ред, определен с наредба на министъра на транспорта и съобщенията.

(3) Забранява се изпращането на непоискани търговски съобщения на електронни адреси, вписани в регистъра по ал.2.”

Това което ми е интересно е как тази комисия за регулиране на съобщенията ще организира регистъра. Подозирам, че ще трябва да ходя там и да пиша и подписвам бланки по въпроса.

Малко встрани от темата, но докато ровех за този закон попаднах на сайта на “Българска асоциация за електронна търговия”. Изглежда днес ще ми е ден за открития в Българският Интернет.

7 Comments

 1. това т.2 е много интересна… и кво като има такъв регистър? и като има спамерите ще го питат? онлайн? и няма да пратят спам? а ако трябва да се “вписваш” в тоя регистър не-онлайн е супер яко… абе поредната шитня на хора дето не са в час

 2. Ако не е онлайн проверката, ще стане много сладко – представям си тежки спамери как носят по 10 000 мейла разпечатани и прилежно подвързани. След което някоя бедна душа проверява един по един мейлите.
  Иначе не мисля, че ще е онлайн. Това означава web services или нещо подобно и съответно силно забавяне на пращането на мейли. По-интересното е какво правим ако аз регистрирам мейл в hotmail и получам спам от китайци. Мога ли аз в този случай да ги съдя или не?

 3. Благодаря ти за линк-а към сайта на БАЕТ, ще върнем жеста отнякъде 🙂
  Що се отнася до ЗЕТ, закон има, макар и малко променен.
  Регистъра се води от КЗП. И иде реч само за организации. Частните лица са задължени да получават СПАМ 🙂 Но ако имаш фирмен мейл можеш да го вкараш в регистъра и да се заинтересуваш как да ги сезираш за нарушения на закона. След това КЗП ще започне такъв тормоз (справка гонките по ЗЗП срещу електронните магазини) , че жив СПАМЕР няма да остане в родината … за Китай не знам 🙂

 4. Здравей oggin,

  Добре, значи вкарваме всички фирмени мейли в регистъра. А как след това спамерите могат да проверят, кой мейл е регистриран и кой не? И как примерно може да си менажираме регистрацията (т.е. да добавяме и да махаме мейли)? Просто ми е интересно как е организирано цялото нещо.

 5. И още нещо – много от малките фирми имат мейл в yahoo или abv.bg примерно. Те от една страна не са точно фирмени (т.е. не са с домейна на фирмата), но от друга страна се използват за служебни цели. Как се регистрират такива мейли?

 6. Привет Laz,
  за съжаление написах това просто четейки закона. Не бях го опитал на практика. Вчера го опитах и днес публикувам моят опит на блога ми. {можеш да прочетеш там , дълго е 🙁 }
  Що се отнася до бъдещето на регистъра се чака Наредба.
  Явно ще трябва да се доказва че си юридическо лице и да добавяш мейла си. Няма значение къде е.

  Просто това което бях написал онзи ден е по закон който не може да се приложи защото няма наредба по въпроса …
  Но въпреки това в преправения закон има алинея която забранява спама тотално. Това поне може да се прилага и сега

 7. Здрасти oggin,

  Ей че дълго беше 🙂 От това което разбрах – има нещо, ама то не работи. Не че съм учуден.

Comments are closed.