Закон за електронна търговия ?

Май наистина има такъв закон, или поне има проект. И там наистина има глава за спама:

Непоискани търговски съобщения

Чл. 6. (1) Доставчик на услуги, който изпраща търговски съобщения по електронната поща без предварително съгласие на получателя, е длъжен да осигури ясното и недвусмислено разпознаване на търговското съобщение като непоискано още с постъпването му при получателя.

(2) Комисията за регулиране на съобщенията води регистър на лицата, които не желаят да получават непоискани търговски съобщения, по ред, определен с наредба на министъра на транспорта и съобщенията.

(3) Забранява се изпращането на непоискани търговски съобщения на електронни адреси, вписани в регистъра по ал.2.”

Това което ми е интересно е как тази комисия за регулиране на съобщенията ще организира регистъра. Подозирам, че ще трябва да ходя там и да пиша и подписвам бланки по въпроса.

Малко встрани от темата, но докато ровех за този закон попаднах на сайта на “Българска асоциация за електронна търговия”. Изглежда днес ще ми е ден за открития в Българският Интернет.

7 Comments

 1. rovas says:

  това т.2 е много интересна… и кво като има такъв регистър? и като има спамерите ще го питат? онлайн? и няма да пратят спам? а ако трябва да се “вписваш” в тоя регистър не-онлайн е супер яко… абе поредната шитня на хора дето не са в час

 2. Laz says:

  Ако не е онлайн проверката, ще стане много сладко – представям си тежки спамери как носят по 10 000 мейла разпечатани и прилежно подвързани. След което някоя бедна душа проверява един по един мейлите.
  Иначе не мисля, че ще е онлайн. Това означава web services или нещо подобно и съответно силно забавяне на пращането на мейли. По-интересното е какво правим ако аз регистрирам мейл в hotmail и получам спам от китайци. Мога ли аз в този случай да ги съдя или не?

 3. oggin says:

  Благодаря ти за линк-а към сайта на БАЕТ, ще върнем жеста отнякъде 🙂
  Що се отнася до ЗЕТ, закон има, макар и малко променен.
  Регистъра се води от КЗП. И иде реч само за организации. Частните лица са задължени да получават СПАМ 🙂 Но ако имаш фирмен мейл можеш да го вкараш в регистъра и да се заинтересуваш как да ги сезираш за нарушения на закона. След това КЗП ще започне такъв тормоз (справка гонките по ЗЗП срещу електронните магазини) , че жив СПАМЕР няма да остане в родината … за Китай не знам 🙂

 4. Laz says:

  Здравей oggin,

  Добре, значи вкарваме всички фирмени мейли в регистъра. А как след това спамерите могат да проверят, кой мейл е регистриран и кой не? И как примерно може да си менажираме регистрацията (т.е. да добавяме и да махаме мейли)? Просто ми е интересно как е организирано цялото нещо.

 5. Laz says:

  И още нещо – много от малките фирми имат мейл в yahoo или abv.bg примерно. Те от една страна не са точно фирмени (т.е. не са с домейна на фирмата), но от друга страна се използват за служебни цели. Как се регистрират такива мейли?

 6. oggin says:

  Привет Laz,
  за съжаление написах това просто четейки закона. Не бях го опитал на практика. Вчера го опитах и днес публикувам моят опит на блога ми. {можеш да прочетеш там , дълго е 🙁 }
  Що се отнася до бъдещето на регистъра се чака Наредба.
  Явно ще трябва да се доказва че си юридическо лице и да добавяш мейла си. Няма значение къде е.

  Просто това което бях написал онзи ден е по закон който не може да се приложи защото няма наредба по въпроса …
  Но въпреки това в преправения закон има алинея която забранява спама тотално. Това поне може да се прилага и сега

 7. Laz says:

  Здрасти oggin,

  Ей че дълго беше 🙂 От това което разбрах – има нещо, ама то не работи. Не че съм учуден.

Comments are closed.